Categories
Beginners and operation

Börja lyssna på satelliter

For english “Getting started…” guides please visit AMSAT-NA or AMSAT-UK.

Uppdaterad 2024-01-13

Inledning

Om du redan är radioamatör och har lyssnat på satelliter, och vill köra ditt första QSO, läs då denna artikel för tips och råd!

En av de vanligaste frågorna inom vår hobby är “Vilken satellit kan jag börja lyssna på och vilken frekvens gäller?”

Som ett första bra tips till den som vill höra något amatörradio-relaterat från rymden så ska man börja att lyssna efter ISS – den internationella rymdstationen.

Det räcker med en handapparat och FM modulation samt en yttre antenn.  Är man utomhus räcker det med den befintliga antennen.  Frekvensen som är vanligast att  höra trafik på är 145.825 MHz och då är det vanligtvis 1200 baud packet som sänds i APRS format. Man kan om man har lite tur även få höra SSTV signaler (Slow scan TV bilder) sändas. Det är väldigt lätt att avkoda  APRS trafiken och information om detta kan man hitta på lite olika APRS sidor på internet. Man kan också lyssna efter aktivitet på 145.800 MHz där astronauterna ibland i mån av fritid genomför kontakter med radioamatörer. FM-repeatern är igång ibland med en nerlänk på 437.800 MHz.

Har man tillgång till en allmodestation på 145 MHz så kan  man mycket lätt höra satelliten AO-91 som har en stark FM-nerlänk.
Vidare så kan man om  man har lite bättre mottagning på 70cm höra satelliten FO-29 och RS-44 som har en bra räckvidd och låter väldigt bra på nerlänken.

Det är även lätt att glömma bort den gamla satelliten AO-7 som skiftar mellan nedlänk på 10 meter eller 2 meter. Det är CW/SSB som gäller på den satelliten.

/Håkan SM7WSJ

Börja lyssna – steg för steg

Av Lars Thunberg SM0TGU

Att börja lyssna på amatörradio-satelliter är inte svårt, dock kräver det en del tålamod och vilja att läsa på lite om hur det fungerar. Idag är det ingen stor kostnad att skaffa utrustning då billiga DVB-T USB-mottagare går att använda som bredbandsmottagare.

När man lyssnar på satelliter får man tänka på att det inte handlar om starka signaler under långa lyssningspass. Tjusningen ligger i att hitta de svaga signalerna och lyssna koncentrerat under satellitens passage – att lyssna på en passage tar runt 20 minuter.

Här följer en guide för att komma igång som bygger på mina egna erfarenheter. Ljudfilerna är faktiska inspelningar med den utrustning som beskrivs. I vissa fall har jag använt en bättre mottagare men jag har garanterat hört alla satelliter med den billigare RTL-SDR.
PS! Om du redan är radioamatör och har mottagare och antenner – hoppa då direkt till punkt 2. Även avsnitt 5 kan du hoppa över.

1. Skaffa en SDR-mottagare

Första steget är att skaffa en mottagare och den billigaste vägen är en RTL-SDR mottagare vilket ursprungligen är en USB-sticka för att ta emot TV-sändningar. Den kan tillsammans med speciell programvara fungera som en bredbandig mottagare. En bra RTL-SDR kostar runt 200 kr.
Läs mer i vår guide till RTL-SDR där det står var du kan göra inköp och vilka program du kan använda.

RTL-SDR från NooElec
RTL-SDR från NooElec
2. Börja lyssna med SDR Console v3

Det program jag tycker är enklast att komma igång med heter SDR Console v3. Efter du har skaffat en RTL-SDR är det dags att installera och lära sig programmet och börja lyssna på riktigt. Installationsbeskrivning finns på SDR Console hemsida.
Börja sedan med den antenn som följer med och placera den utanför fönstret på fönsterbläcket. Lyssna runt på FM-radio, lek runt i programmet och lär dig de grundläggande funktionerna. Om du bor i närheten av en flygplats kan du med enkelhet lyssna på kommunikation på flygbandet. Kanske kan du även höra en lokal amatörradio-repeater på 2 meter / 70 cm.

HO-68 CW-beacon utan dopplerkorrigering
3. Läs på om satelliter

Nu är det dags att lära sig lite mer om de satelliter du vill lyssna på. Det är betydligt roligare att lyssna om man känner till lite fakta först. Börja på AMSAT-SMs satellitstatus. Följ länkarna till de olika satelliterna vi skriver om där. Live Oscar Status-sidan är mycket bra eftersom den i realtid visar vilka satelliter som verkligen är aktiva.

4. Lär dig spåra satelliter

Att veta när satelliten är hörbar är såklart ett måste. Gå till vår sida om satellitspårning. Välj om du vill spåra satelliter via en sida på webben eller om du vill installera ett program. Själv använder den inbyggda satellitspårningen i SDR Console. Lek runt med programmet (eller spårningssidan du valt på webben) och lär dig hur du kan spåra just den satellit du vill lyssna på.

Satellitspårning med SDR Console

Kör du Mac kan det vara värt att kolla på:
https://www.dogparksoftware.com/MacDoppler.html

5. Sätt antennen i bättre läge

För att börja lyssna på satelliter är det ett måste att sätta antennen i bättre läge. För detta måste du förlänga kabeln till antennen som följde med RTL-stickan. Köp en billig TV-koaxkabel på tex. Biltema. Strunta i om det är 50 eller 75 ohms impedans, det gör ingen större skillnad i detta skede för mottagning, se (http://chemandy.com/calculators/return-loss-and-mismatch-calculator.htm). Skarva genom lämplig kontakt eller genom att löda kabeln. Sätt antennen så högt som möjligt. Nu kommer du upptäcka att du får in betydligt starkare signaler. Du kan faktiskt lyssna på de starkaste amatörradio-satelliterna som AO-91 och AO-92!

RTL-SDR antenn på taket
RTL-SDR antenn på taket
6. Skaffa en bättre antenn

Den antenn som följer med RTL-stickan är mycket enkel och av dålig kvalité. För att kunna höra svaga signaler från satelliter är en bättre antenn ett måste. Om du vill komma billigt undan gör du själv en enkel duoband-GP. Själv har jag använt en N9TAX Slim-Jim duobandsantenn för 145/435 MHz med bra resultat. Sätt antennen så högt du bara kan. Båda dessa antenner ger en betydligt bättre mottagning än den medföljande antennen!

N9TAX Slim-Jim monterad i toppen på 3 meter maströr
N9TAX Slim-Jim monterad i toppen på 3 meter maströr
7. Börja lyssna!

Nu är det dags att börja lyssna på riktigt! Att höra den första satelliten är riktigt spännande. Det är nästan spöklikt när man ser i sitt spårningsprogram att satelliten är hörbar och den första signalen kommer in i mottagaren.

Jag skriver här om de satelliter som går att lyssna på och vilken frekvens som gäller. Samtliga dessa satelliter är har LEO-bana (förutom QO-100) och här hörbara upp till 20 minuter/passage.

AO-91

FM-repeater med stark nerlänk på 145.960 MHz (AO-91) Absolut bästa satelliten att börja lyssna på!

ISS

SSTV eller packet på 145.800 / 825 MHz. Jag har hört packet på båda frekvenser och kunnat avkoda med hjälp av programmet Soundmodem. Som Håkan skriver i inledningen är det ibland SSTV och FM från ISS.
Lyssna på packetsignaler från ISS

RS-44

En satellit som startades i maj 2020. Fina SSB-signaler går att lyssna på runt 435.640 MHz USB.

FO-29

CW-beacon finns på 435.796 MHz. Kan höras svagt, leta runt denna frekvens när satelliten dyker upp. Transponder finns mellan 435.800 – 900 MHz, jag har hört CW-QSOn här.
Lyssna på inspelning från USB-transpondern

Mycket stark telemetri dagtid på 145.935 MHz USB (PSK).

AO-7

CW-beacon är hörd på 145.972 MHz. Mode-B transponder finns mellan 145.975-925 MHz. Jag har hört SSB-QSOn runt 145.958 MHz vid låg elevation.

Lyssna på inspelning från USB-transponder från AO-7

QO-100

Den första geostationära satelliten med amatörradio ombord blev aktiv i februari 2019. Kräver en hel del utrustning som inte beskrivs i denna guide.  Enklaste sättet att lyssna, helt utan egen utrustning, är via följande web-mottagare: https://eshail.batc.org.uk/nb/

8. Inköpslista

Lyssnarrapporterna ovan är gjorda med nedanstående utrustning och är det billigaste man kan komma undan med.

Hårdvara:
RTL-SDR DVB-T USB-sticka: ca. 200 kr
Ca. 20 meter TV-koaxkabel: 100 kr från tex. Biltema
Diverse kontakter, maströr och fästen: 150 kr
N9TAX Slim-Jim duobands antenn: 350 kr
Summa: ca. 800 kr

Beroende på vad du har hemma sedan tidigare (kontakter, kablar etc.) kan de bli något billigare eller dyrare.

Mjukvara:
SDR-Console v3 (gratis)
Soundmodem för att avkoda packet: Gratis

9. Förbättringar

Om du tycker det är roligt och intressant att lyssna vill du säkert förbättra din anläggning och det finns ett flertal steg att göra detta på:

 • Bättre mottagare:
  Med en bättre mottagare kommer du höra mer, så enkelt är det. Själv så använder jag Airspy som kostar ca. 1000 kr. Det är en stor förbättring att lyssna på svaga signaler jämfört med en RTL-SDR. Ett alternativ är också att använda sig av amatörradio-utrustning dvs. dedikerade radio för 145 och 435 MHz.
 • PreAmp (LNA):
  Med en lågbrusig förförstärkare nära antennen höjer du upp signalen ett steg. Kan göra underverk med den billiga RTL-SDR då den interna förstärkningen då kan sänkas. Jag har använt en enklare bredbands-LNA som heter LNA4ALL. (Finns ej att köpa längre men flera andra liknande finns att få tag i)
 • Ännu bättre antenner:
  Vad gäller VHF-yagis så behövs det lite mindre gain här, men en X-yagi på runt 5 element klarar du dig väldigt bra. Här är inte polarisationen lika viktigt som på UHF. Själv kör jag fast cirkulär polarisation och det fungerar mycket bra. Jag har även provat att kunna skifta mellan horisontell och vertikal polarisation, men det är inte så stor fördel jämfört med att köra fast cirkulärt.

  På UHF är det egentligen bara att skaffa bästa möjliga antenn som du får plats med eller har råd med. Jag har “snålat” och testat många mindre UHF-yagis men det är först då jag kom upp i 15 element som jag fick den gain som behövs. Jag vet att många kör med mindre antenner, det fungerar såklart men jag måste i alla fall rekommendera att skaffa så gain som möjligt.
  Se vår guide om antenner.
 • Optimera dina kablar och kontakter:
  Köp lågförlustkabel och kvalitetskontakter med korrekt impedans. Kan bli dyrt men lönar sig om du vill lyssna riktigt seriöst.
 • Elevations-tracking:
  Skaffa en rotor som kan följa satelliten i höjd (elevation), gärna med datorstyrning kopplat till ett spårningsprogram.

Lycka till med lyssnandet!

Vill du ta steget vidare att även köra ditt första QSO via satellit?
Läs då denna artikel för tips och råd!

By SM0TGU

Webmaster and member of the AMSAT-SM steering group.

6 replies on “Börja lyssna på satelliter”

Jag har en gamma FT847 som jag tidigare använt för satellitkommunikation, men det borde finnas modernare riggar idag.
Förslag?

Hej Stellan,
Icoms IC-9700 är väl i stort sätt den enda nya rig som kommit ut som har mer modern teknik med sin SDR. Vad jag känner till är det många som fortfarande är nöjda med sina FT-847.
Om du inte behöver full duplex och vill köra portabelt kan jag rekommendera IC-705 som är en helt ny typ av portabel all-mode-station.

Tackar!
Jag piffar upp 847-an och blir QRV om några veckor!
//Stellan -LQB

Hej. Finns det något vettigt satellitspårningsprogram för MAC ??
Med vänlig hälsning, Lars SM7HWD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *