Categories
Beginners and operation

Att köra QSO via satellit

Uppdaterad 2024-01-13

Om du aldrig har lyssnat på satelliter, läs då först denna artikel för tips och råd!

Att köra QSO via satellit kräver lite kunskap, övning och tålamod. Speciellt övning. Vi kommer här ge lite generella tips och råd för olika tillfällen när man ska köra ett QSO. Det finns många artiklar och hemsidor på internet som är mycket bra skrivna, och vi kommer länka till dessa där du kan läsa mera.

Som du ser skriver vi inte ut några satelliter eller frekvenser här, det ändras ständigt. Vilka satelliter som är aktiva just nu kan du läsa på vår satellitstatus och en mycket bra frekvenslista har KE0PBR. Vi har även gjort en sammanställning över transceivers lämpliga för satellittrafik och guide och förslag på antenner.

Generella artiklar att läsa:

FM-satellit med full duplexstationärt “hemma”

 • Automatisk tracking av rotor och antenn löser alla problem med att veta var satelliten befinner sig. Annars får du styra rotorn manuellt genom att kolla på ett trackingprogram var den befinner sig.
 • Om du inte hör satelliten – ingen TX på upplänken från din sida! Använd inte för mycket effekt.
 • Passagerna från norr gör att man ibland är själv på satelliten i början, utmärkt läge att kontrollera om man hör sig själv på nerlänken.
 • Justera för doppler, om du inte har datorprogram som gör detta, justera då manuellt på den högsta frekvensen och låt den lägsta frekvensen vara kvar. Tex. för FOX-satelliterna där det ofta går bra att ligga på samma 145 MHz-frekvens där nerlänken ligger. Använd frekvenslistan från KE0PBR (se länk ovan).
 • Via FM-satellit, ropa inte “CQ” eller “CQ Satellite” utan enbart call, signalrapport och locator
  Vid CQ: “SM0TGU JO89”.
  Vid svar på en CQ: “{call} from SM0TGU. You are 55 at JO89”
 • Läs gärna mer tips på denna sida:
  https://chertseyradioclub.blogspot.com/2017/01/getting-started-with-fm-satellites.html

FM-satellit med semi-duplex (en radio) – som exempel köra portabelt

Portabel utrustning – bilden från PA1IVO
 • Ta redo på hur satelliten rör sig i förväg, speciellt viktigt vid portabelt. Använd någon kompass-app på din mobiltelefon.
 • Rikta din antenn där du tror satelliten ska vara, du hör när du pekar rätt.
 • Om du inte hör satelliten – ingen TX på upplänken från din sida!
 • Försök hitta en lucka där du kan svara eller ropa CQ. Eftersom du inte har full duplex kommer du inte ha möjlighet att höra om du kommer in på satelliten. Men du hör om någon svarar dig.
 • Justera för doppler manuellt på den högsta frekvensen och låt den lägsta vara kvar. Tex. för FOX-satelliterna där det ofta går bra att ligga på samma 145 MHz-frekvens där nerlänken ligger. Använd frekvenslistan från KE0PBR (se länk ovan), skriv ut excel-arket och ha med.
 • Via FM-satellit, ropa inte “CQ” eller “CQ Satellite” utan enbart call, signalrapport och locator
  Vid CQ: “SM0TGU JO89”.
  Vid svar på en CQ: “{call} from SM0TGU. You are 55 at JO89”

SSB-satellit, linjär transponder med full duplexstationärt “hemma”

 • Precis som för FM-satelliter – automatisk tracking av rotor och antenn löser alla problem med att veta var satelliten befinner sig. Annars får du styra rotorn manuellt genom att kolla på ett trackingprogram var den befinner sig.
 • De flesta satelliter använder sig av ‘Inverting Transponders’. Detta innebär att du sänder med LSB på upplänken och tar emot på USB på nerlänken.
 • Innan du ropar CQ, försök hitta en ledig frekvens på nerlänken och ställ in din TX-frekvens på motsvarande “plats” på uppfrekvensen. Om du har en modern rigg eller datorprogram går det att få “tracking VFOs” dvs. VFO A följer med VFO B på transpondern (eller vice versa).
 • Justera för doppler, om du inte har datorprogram som gör detta, justera då manuellt på den högsta frekvensen och låt den lägsta frekvensen vara kvar. Som hjälpmedel använd frekvenslistan från KE0PBR (se länk ovan).
 • Om du inte hör satelliten – ingen TX på upplänken från din sida! Ha inte för hög uteffekt, jämför din signal med övriga.
 • Läs gärna mer tips på denna sida:
  https://chertseyradioclub.blogspot.com/2017/03/ssb-ham-radio-satellites-beginners-guide.html

Digital repeater

Det har under åren funnits ett antal satelliter med digitala möjligheter, tex ISS, men med Greencube IO-117 och LEDSAT har nya möjligheter öppnats. Jag hänvisar till denna mycket välskrivna guide för att komma igång med Greencube IO-117.

SSB-satellit, linjär transponder – portabelt

Detta är betydligt svårare än att köra en FM-satellit – du måste dels hålla koll på var satelliten är och rikta antennen, dels hålla koll på var du ska sända och lyssna på transpondern. Om du har samma utrustning med dig som du har hemma, dvs. dator för dopplerkontroll och en full duplex rig, går det lite lättare.
Ska du köra semi-duplex utan dator behöver du mycket träning. Jag (Lars SM0TGU) har själv inte provat detta och kan inte ge några råd. Jag hänvisar därför till nedanstående artikel (eller sök på internet eller Youtube):

https://ivok.home.xs4all.nl/pa1ivo/portable_satellite_setup.html

Avslutningsvis en video som visar att det verkligen är möjligt att på kort tid köra flera QSOn portabelt via en SSB-transponder:

By SM0TGU

Webmaster and member of the AMSAT-SM steering group.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *