AMSAT – Amatörradio via satellit

AMSAT – Internationellt samarbete
Den 4 oktober 1957 lyckades Ryssland sända upp den första satelliten Sputnik från Tyuratambasen nordost om Aralsjön. Radioamatörerna var inte sena att följa med projektet OSCAR (‘Oscar’ står för Orbiting Satellite Carrying Amateur Radio) som sände upp den första amatörradiosatelliten Oscar 1 den 12 december 1961. Den hade en sändare om 140 mW och höll sig uppe i 22 dagar.

Intresserade radioamatörer har gått samman i nationella AMSAT-föreningar (Radio Amateur Satellite Corporation – AMSAT). Den amerikanska AMSAT-NA bildades den 3:e mars 1969 och är den största och mest tongivande men AMSAT finns i många länder tex. AMSAT-DL (Tyskland) och AMSAT-UK (England), i Finland finns AMSAT-OH som en division under föreningen RATS och i Danmark finns en satellitgrupp kallad OZ7SAT. Tillsammans har vi konstruerat och skickat upp satelliter i banor runt jorden i över 60 år! (Hela listan på satelliter finns här).
I Sverige bildades föreningen AMSAT-SM 1982 och vi fyllde 40 år 2022!

Tyvärr fick vi under 2010 och framåt problem med att driva föreningen då det saknades intresse för styrelsearbete och årsmöten. Vi beslutade då att lägga ner själva föreningen AMSAT-SM och driva det vidare som en sammanslutning (eller grupp som vi även kallar det).

Den internationella loggan för AMSAT

Vår verksamhet idag
AMSAT-SM drivs från år 2020 som en sammanslutning med en styrgrupp som följer våra riktlinjer. Vi anpassar både riktlinjer och styrgrupp kontinuerligt och vid behov då vi inte är styrda av formella årsmöten och stadgar. Idag består vår verksamhet i huvudsak av information genom denna hemsida, X (Twitter), nyhetsbrev och HF-nätet och vi är ca 300 medlemmar. Vi samarbetar ibland med SSA och föreningen Experimenterande Svenska Radioamatörer (ESR).

Ett medlemskap är gratis och enkelt och innebär bara att man registrerar sig på hemsidan. Som medlem stödjer du AMSAT-SM och innebär att du kan vara med i vissa utlottningar som vi anordnar.

Stora bidrag och händelser från AMSAT-SM under åren:
Under åren har vi givit stora bidrag till internationella satellitprojekt. Här är de viktigaste händelserna:

 • 2022: Vi fyller 40 år!
 • 2021: Vi ser en fortsatt stor ökning av internationella följare via Twitter och hemsidan ändrar huvudspråk till engelska.
 • 2020 mars: Föreningen AMSAT-SM läggs ner och all verksamhet flyttas över till sammanslutningen AMSAT-SM som sedan dess styrs av en styrgrupp.
 • 2018: Donation av 100 EUR till Mike Rupprecht, DK3WN, för hans utmärkta arbete med programvara för telemetri. Ställde ut på SSAs årsmöte i Eskilstuna. Utlottning av en LNB.
 • 2017: Stor donation till ARISS på 285 US$. Ställde ut på SSAs årsmöte på Gotland. Vi fyllde 35 år!

 • 2016: Samarbete (support) till KTHs MIST-projekt startar. Ställde ut på SSAs årsmöte. Utlottning av en SDR-mottagare.
 • 2015 april: AMSAT-SM donerar $1600 USD (ca. 14400 kr) till satellitprojektet FOX. FOX-projektet drivs av AMSAT-NA i USA. “AMSAT-SM anser att FOX-projektet är mycket viktigt för att fortsätta utveckla amatörradio ombord på satelliter. Vi hoppas därför vårt bidrag kan hjälpa till att få FOX-satelliterna färdigutvecklade.”
  Dragonskolan i Umeå hade den 4:e december en telebridge-kontakt med ISS och Astronaut Kjell Lindgren.
 • 2014: Försök att släppa upp en ballong med amatörradio (HAB) men får läggas på is pga. svårigheter att få tillstånd.
 • 2013: Nystart för föreningen; flytt av medlemsregistret till hemsidan, startar samarbete med Experimenterande Svenska Radioamatörer (ESR), inleder arbete med att skapa fler nybörjarartiklar.
  Gemensamt inköp av antenner från USA.
 • 2011: Hemsidan flyttas till plattformen WordPress.
 • 2009: 6 september 2009 åter igen en ny kontakt med ARISS. Denna gång var det Sätraskolan i södra Stockholm som fick en kontakt med Christer Fuglesang.
 • 2008: Donation på 500 € till ARISS som gick till nya amatörradio-antenner ombord på rymdstationen ISS.
 • 2008: Donation på 1500 € till P3E-projektet.
 • 2006: Den 17 december 2006 lyckades Thunmanskolan genomföra en amatörradiokontakt med Christer ombord på ISS via en s.k. telebridge. Projektledare var Eskil SM5SRR som då även var ordförande i AMSAT-SM.
 • 2005: En av våra största insatser någonsin var under år 2005 då AMSAT-SM stöttade det stora satellitprojektet P3E med att skänka 6000 € (ca. 55000 kr enligt dåvarande kurs)!
 • Tidigare var AMSAT-SM var med och sponsrade den stora DX-satelliten Oscar 40 (som tyvärr slutade att fungera alldeles för tidigt).
 • Tidigt på 2000-talet startade AMSAT-SM ett egen satellitprojekt kallat Victoria. Satelliten kom dock inte upp i rymden.
 • Under de första 10 åren hade vi en egen försäljningsverksamhet, telefon-BBS (alltså innan internet) och en uppskattad egen tidning.

HF-nätet


Söndagar kl 10.00 går AMSAT-SM:s HF-nät (3740 LSB på kortvåg) som är en gammal tradition och ett mycket uppskattat inslag i föreningen. Här läser vi upp vi de senaste nyheterna inom satellitområdet. Håkan SM7WSJ är ansvarig för nätet. OBS det finns ingen garanti att nätet går varje söndag.

Nyhetsservice
Vi skriver kontinuerligt om aktuella satellithändelser på hemsidan och bevakar nya uppskjutningar. Vi har även ett stort antal tekniska artiklar, nybörjarartiklar och rapporterar telemetri från Cubesats. På X (Twitter) är vi aktiva och kommunicerar med många amatörer inom AMSAT och vi finns även på YouTube.

Vi sammanställer även vissa nyheter via e-mail som du får om du går med i vår maillista/nyhetsbrev.

Amatörradio från rymdstationen ISS
Från den internationella rymdstationen ISS körs ofta amatörradio på 145.825 MHz. AMSAT-SM är medlem i ARISS Europe Member Societies under ARISS Europe för koordinering av skolkontakter med ISS och support av stationens utrustning.

Support till KTH/satellitprojektet MIST och universitet
AMSAT-SM har under de senaste åren på olika sätt gett support, främst runt deras markstation, till KTHs satellitprojekt MIST.

Vi ger även support till andra universitet vid önskemål.