Categories
SDR and software

Satellitspårning med SDR-Radio v3

SDR-Radio v3 är ett program för mjukvarubaserad radio (SDR). Från och med version 2 av programmet finns en bra och enkel integrerad satellitspårningsmodul. Här kommer en kort sammanfattning:

Grundläggande funktioner

Med programmet följer en installationguide som PDF-dokument. Det är bra förklarat vad man behöver konfigurera, i stort sätt det enda man behöver ange är sitt eget QTH. Keplerelement hämtar programmet automatiskt från AMSAT-NA och Celestrack.

Nedan är den enkla panel som visar tid till LOS/AOS, satelliten, AZ och elevation, dopplerkorrigering och grundläggande data.

Och här ytterliggare en bild över satellitpassagen

Val av satellit är smart – i listan ser man direkt vilka som är hörbara eller hur lång tid det är kvar tills satelliten kommer:

Satellitlista
Satellitlista

Det går även att få en traditionell lista på passager:

Lista över passager
Lista över passager
Dopplerkorrigering

Det fina med integrationen mellan spårningsdelen och övriga programfunktioner är möjligheten till automatisk dopplerkorrigering dvs. justering av frekvensen. Se först till att följande val är markerat under inställningar:

Inställning för dopplerkorrigering
Inställning för dopplerkorrigering

Så här ser det ut, först en bild på HO-68 CW-beacon utan korrigering (klicka för större bild). Här ser man att CW-signalen driver i frekvens. Den röda ringen är min markering av HO-68 signaler:

HO-68 CW-beacon utan dopplerkorrigering
HO-68 CW-beacon utan dopplerkorrigering

Och så här ser det ut med dopplerkorrigering påslagen (klicka för större bild). CW-signalen ligger fast, signaler brevid “flyttar sig”. Den röda ringen är min markering av HO-68 signaler:

HO-68 CW-beacon med dopplerkorrigering
HO-68 CW-beacon med dopplerkorrigering
Sammanfattning

Jag kan rekommendera programmet om du har en SDR-mottagare och lyssnar mycket på datalänkar och beacons. Det fungerar fantastiskt bra och spårningsdelen är föredömligt enkel. Vill du har en mer avancerad spårning är ett separat program dock svårslaget.

By SM0TGU

Webmaster and member of the AMSAT-SM steering group.

One reply on “Satellitspårning med SDR-Radio v3”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *