Categories
Beginners and operation Ham Satellite news

Nya transceivers för satellit

Hej, här kommer en liten spaning över gamla och kommande nya riggar för satellit. Den är absolut inte heltäckande och jag har säkert missat en del viktiga händelser.

Om man kollar historiskt i tiden vad gäller tranceivers för att kunna köra satellit på VHF och UHF med full duplex, dvs. sända på ett band samtidigt som man tar emot på ett annat, så har det uteslutande varit stationära riggar som gäller. Dvs. ganska stora och tunga saker som inte lämpar sig så bra att packa ner i ryggsäcken och köra portabelt. Utbudet har såklart varit mindre än rena HF-riggar men det har alltid funnit några alternativ att köpa.

Förra året kom Icom med en ren VHF/UHF-rig mycket lämpad för satellit, Icom IC-9700. Det är en SDR med många funktioner och priset blev därefter. Den bygger av sin meny-struktur på HF-riggen IC-7300 och en del har köpt båda två för att komplettera varandra. Den är även så pass liten att den går att ta med sig portabelt, men med externt batteri såklart.

IC-9700

När det gäller portabla riggar (full-mode) är det framförallt Yaesu men även Icom som har haft ett par varianter. Ofta har det varit HF/VHF/UHF kombinerade riggar utan internt batteri, men små och lätta och fullt användbara att köra portabelt om man tar med sig ett externt batteri. Ingen av dessa har dock haft full duplex (jag har inte räknat med FM-stationer som ibland har full duplex).

I år har en kinesisk tillverkare, Ailunce, presenterat en portabel SDR-tranceiver HS2 med HF/VHF/UHF till ett förväntat pris runt 500 US$ (tull och moms tillkommer). Denna har inte heller något batteri men i övrigt ser den ut att få intressant innehåll.

HS2

Det ska vara enkelt att ansluta till dator direkt med USB. Uteffekten anges till max 30W på HF. I övrigt finns det ingen information om VHF/UHF-delarna eller vilka möjligheter det finns för enkel satellittrafik. Det lär knappast bli full duplex. Förväntad release i juli 2020. Mer info här:
https://www.ailunce.com/blog/hs2-sdr-hf-vhf-uhf-sdr-sdr-transceiver

Rent portabelt, med inbyggt batteri, är det utan konkurens FT-817(ND) som gäller. Inte heller denna har full duplex men väl inbyggt batteri. Det är fortforarande, efter 20 år, den rig som används mest för portabla satellit-QSO. Många har löst duplex-problemet med att helt enkelt köpa en FT-817ND till!

FT-817ND

Under många år har det ryktas om en efterträdare. När FT-818ND kom 2018 var det många som blev besvikna. Det visade sig vara en 817ND men med några nya komponenter. Men det är i grunden exakt samma radio.

Jag har själv en FT-817ND och jag förstår att den för 20 år sedan var unik. Den verkar tåla vad som helst och jag kör den som en HF-rig på digitala mode. Men att hantera denna radio tycker jag nästan är helt omöjligt. Jag har provat att använda den portabelt och lyssna på satellittransponder men blir bara frusterad när jag försöker använda VFOn och se något på displayen. För mig är det helt enkelt inte roligt. Jag är mycket imponerad över de som har lärt sig att använda FT-817ND för att följa en satellitsignal med doppler!

De senaste åren har några kinesiska tillverkare kommit ut med billiga och små SDR-tranceivers på HF, en del med inbyggt batteri, som blivit populära. Kanske är det därför Icom till slut vaknade?

Hösten 2019 presenterades den portabla IC-705 och gensvaret från radioamatörer blev enormt. Detta var uppenbart något som många hade väntat på. IC-705 använder samma display som IC-7300/9700 och har samma menysystem. Det är en SDR-arkitektur som täcker HF/6m/VHF/UHF. Tyvärr så ser vi ingen full duplex på VHF/UHF. Troligtvis hade det blivit för dyrt att implementera och kanske då även blivit en direkt konkurrent till deras egna IC-9700. Det är oklart just nu hur stödet är för satellittrafik tex. om det går att tracka två VFO:er reverserat för att kunna följa sin nerlänk på en transponder. Men, den har inbyggt batteri som enkelt kan bytas och det är en riktig portabel full mode rig.

IC-705 front

Kanske, efter 20 år, kan vi se en rig som kommer bli en ersättare till FT-817ND. Förväntad försäljningsstart är just nu beräknad till juni 2020. Jag har sett ett förväntat pris på ca. 15 000 kr i Sverige.

Mera info finns här:
https://www.icomjapan.com/lineup/products/IC-705

Och en japansk manual finns nu tillgänglig från denna sida:
https://www.ab4oj.com/icom/ic705/main.html

IC-705 anslutningar
Lätt att byta batteri

By SM0TGU

Webmaster and member of the AMSAT-SM steering group.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *