Categories
SDR and software

Jämförelse mellan Funcube Dongle Pro+ och RTL-SDR

For english, please see translation at: http://tinyurl.com/FUNcubeDongle-RTL-Comparison
and AMSAT-UK info: http://amsat-uk.org/2013/09/19/amsat-sm-compares-funcube-dongle-pro-and-rtl-sdrs/

Jag har fått möjlighet att låna en FunCube Dongle Pro + SDR-mottagare och har gjort några snabba jämförelser med en betydligt billigare RTL-SDR mottagare av modell RTL2832U R820T.

De två USB-stickorna under test
De två USB-stickorna under test

Testutrustning:
FunCube Dongle Pro+  pris ca. 1500 kr
– RTL2832U R820T  pris ca. 120 kr via eBay.
Duobands Sim-Jim-antenn
– ca. 20 meter koaxkabel
– SDR# programvara

Och… visst är det skillnad!  Jag har lyssnat på både HO-68 och VO-52 nu med båda USB-stickorna och det är ganska stor skillnad. AO-7 nerlänk på 145 MHz gick riktigt bra att lyssna på trots låg elevation. HO-68 CW-beacon var inga problem att hitta och höra på 435 MHz trots svag signal. Det går att lyssna på dessa signaler även med RTL-SDR men det är skillnad i signalkvalité.

HO-68 CW-beacon mottagen med Funcube Dongle
HO-68 CW-beacon mottagen med Funcube Dongle

Först och främst är brusnivån mycket lägre med Funcube Dongle så signalen grävs verkligen fram i bruset – signal/brusförhållandet är mycket bättre. Med RTL:en måste man upp med den interna förstärkningen så pass mycket att brusnivån åker upp flera 10-tals dB jämfört med Funcube. Signalen är mycket klarare också då brusnivån är lägre och det beror kanske delvis på den mer påkostade hårdvaran med diskreta filter inbyggt.

Vidare – utan antenn inkopplad så läcker RTL-SDR in via USB-kontakten och antennkabeln – FM-rundradio går att lyssna på utan antenn. Funcube Dongle har inte alls samma problem.

Jag tror att en förförstärkare är ett måste för RTL om man vill lyssna mer seriöst på svagare satelliter. Med Funcube är det faktiskt inte nödvändigt.

Dock, man ska komma ihåg Funcube är 10 gånger dyrare än en RTL-SDR så det är fortfarande en mycket bra nybörjarradio. RTL-SDR är för sitt pris riktigt bra och det märks mindre skillnad på svaga- och medelstarka FM-stationer.

För en mer ingående jämförelse rekommenderas följande länk:
http://www.dx-buddy.net/en/SDR_vs_FCD.php

By SM0TGU

Webmaster and member of the AMSAT-SM steering group.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *