Categories
Antennas

N9TAX Dual band Slim-Jim antenn

Under sommaren 2013 genomförde AMSAT-SM ett gemensamt antenninköp av modellen N9TAX Dual band Slim-Jim, en portabel duobandsantenn för 145/435 MHz som även kan monteras som basantenn. Information från tillverkaren finns här.

Här skriver några av de som köpte antennen om sina erfarenheter.

Carl-Axel SM6NZV

Jag använde en kraftig magnetfot med SO-259-kontakt i vilken jag “skruvade” in en bambupinne knappt två meter lång. VP-röret skall stötta bambupinnen.

c-a_slimjim_1

c-a_slimjim_2

Antennen monterade jag med buntband på bambupinnen.

c-a_slimjim_3

Den ordinare koaxkabeln från magnetfoten fick sitta kvar.

c-a_slimjim_4

Hela paketet på plåtnocken på väggen mot grannen.

Hur fungerade detta nu då? Jo, så där måste jag säga. Visst hörde jag FO-29, SO-50 och HO-68 på 435 MHz, och VO-52 på 145 MHz vid några tillfällen, men signalstyrkorna var inte höga precis. Men jag kunde läsa stationerna. Man kanske inte skall förvänta sig mer av en så pass enkel antenn.  Jag kommer säkert att göra fler försök framöver. Annan placering kanske kan ge bättre resultat. SWR var angenämt låga på båda banden.

Jag passade också på att ersatta Slim Jim med en gammal kombinerad 2m/70cm-antenn jag hade liggande. Den är en 5/8 våglängd på 435 MHz och en 1/4 våglängd på 145 MHZ. Den är alltså ca 500 mm lång. Jag använde samma magnetfot som till Slim Jim-antennen. Den fungerade väl så bra som Slim Jim. Speciellt på 435 MHz. Och den är mycket diskret jämfört med Slim Jim som jag tycker blev väldigt framträdande (speciellt för grannen).

c-a_magnetfotantenn_1

Plastlocket skall hålla fukten borta.

c-a_magnetfotantenn_2

“Sockerbiten” mitt på sprötet är en ful nödlösning.

c-a_slimjim_5

Antennen till vänster är min ordinarie 5/8 för 145 MHz.

Så långt de inledande försöken. Fler följer nog efter hand. Det finns nog många saker att ta hänsyn till: magnetfoten, upphängning och  placering i förhållande till plåtdetaljer på taket.

SM0TGU Lars

Mitt mål med denna antenn var att ersätta den enkla antenn som följer med en RTL-USB mottagare. Den antennen går skapligt att lyssna på 70 cm men för VHF är den tämligen värdelös. För att kunna lyssna på satelliter ville jag därför testa N9TAX-antennen monterad som basantenn.

Jag hade först tänkt montera den inne i ett VP-rör men det visade sig att den var lite för stor. Jag monterade därför den utanpå röret med buntband, men har sedan tänkt om eftersom VP-röret svajade för mycket vid vind. Nu är den monterad på en pinne av bambu. Här sitter den högst upp på maströret. Lite längre ner syns min väderstation som är monterad på en uteliggare. Koax-kontakten är vädertätad med vulktejp:

N9TAX Slim-Jim monterad i toppen på 3 meter maströr
N9TAX Slim-Jim monterad i toppen på 3 meter maströr

Och här är installationen med en lite större bild:

N9TAX Slim-Jim monterad i toppen på 3 meter maströr
N9TAX Slim-Jim monterad i toppen på 3 meter maströr

Resultatet då? Jo, det blev en dramatisk skillnad jämfört med den lilla RTL-antennen, kanske ingen överraskning men kul i alla fall. Speciellt på VHF-området hör jag stationer som jag inte gjorde förut, tex. flygets ACARS och APRS-packet på 144 MHz där det förut var helt tyst. Det går även att “DXa” stationer på FM rundradiobandet. Även på 70cm är det en markant förbättring då jag hör betydligt fler repeatrar än förut. Satelliter går mycket bra att lyssna på, speciellt i låga elevationer vilket är typiskt strålningsmönster för en antenn av typ Slim-Jim.

Hur är då antennen för att lyssna på satelliter?

Efter att ha använt antennen ett par månader har jag ganska bra erfarenhet hur den beter sig vid satellitlyssning. Vid passager under 30 graders elevation tycker jag den fungerar utmärkt. Vid lite högre elevation så händer något, signalerna blir ganska snabbt svagare och försvinner helt ibland. När sedan satelliten åter igen kommer ner under 30 grader elevation kommer signalstyrkan tillbaka. I praktiken verkar det stämma bra överens med nedanstående strålningsdiagram (det som är blåmarkerat):

Strålningsdiagram Slim-Jim
Strålningsdiagram Slim-Jim

Diagrammet kommer från: http://www.para.org.ph/membersarticles/DU1ANV/Slim%20Jim.htm

By SM0TGU

Webmaster and member of the AMSAT-SM steering group.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *