Categories
SDR and software

Datorprogram för satellithobbyn

Här har vi samlat ett urval av de program som används inom vår hobby. Du finner länkar till några av de populäraste programmen för att spåra satelliter tillsammans med en bild från programmet. Till några finns även installationsartiklar. Även en del program för bildsändning, APRS och datakommunikation inom amatörradio finns här.

(Artikeln uppdateras inte längre men vissa av programmen kan fortfarande vara aktuella.)

Spårningsprogram

GPredict

GPedict är en gratis programvara för att spåra satelliter (tracking). Det är nyligen uppdaterad och finns att ladda ner gratis från:
http://gpredict.oz9aec.net/

Läs även denna artikel.

HRD (Ham Radio Deluxe)

tekniksidor/orbitron.gif

Ham Radio Deluxe är ett programpaket med loggning, digital kommunikation, satellitspårning och mycket mera. Satellitdelen är numera ett fristående program och använder HRD för att kontrollera anslutna riggar.
Hemsida: http://www.ham-radio-deluxe.com/

Orbitron

tekniksidor/wxtrack-at-work.jpg

Ett freeware-program som utvecklas löpande, senaste uppdatering från september 2005. Registrering av programmet sker genom att skicka ett vykort till upphovsmannen Sebastian Stoff. Programmet har alla vanliga funktioner.
Hemsida: Orbitron

WXtrack

tekniksidor/Satpc32.gif

Skrivet av David Taylor. Bra hemsida som nyligen är uppdaterad. Det här programmet fungerar bla. ihop med antenntracking ARSWIN från EA4TX. WXtrack lämpar sig bra för spårning av vädersatelliter. Om man registrerar sig fås extra funktioner.

Hemsida: WXtrack

SatPC32

tekniksidor/satscape.jpg

Program som stödjer tracking av antenner. Nyligen uppdaterat.

Hemsida: SatPC32

SatScape

tekniksidor/station_1.gif

Ett ganska nytt program med snygga kartor. Spårar upp till 500 satelliter i 30 grupper samtidigt. Uppdatera kepler via Internet. Röstannonsering av passager. OBS! Gratis!

Hemsida: SatScape

Station

tekniksidor/instantrack.gif

Station är ett integrerat program för att spåra och köra analoga satelliter. Det är skrivet av Paul Willmott, VP9MU, och kunde för några år sedan köpas via AMSAT, bla. AMSAT-OZ i Danmark. Numera är programmet freeware och fritt att använda. Jämfört med WinOrbit så finns många möjligheter att med Station bygga upp en automatisk station som styr både din radio och rotor. Installationen är något krångligare än WinOrbit så jag rekommender installationsguiden nedan.

Ladda ner: Station.zip
Artikel: Installera Station

InstanTrack 1.50

tekniksidor/winorbitbild.gif

Det gamla trackingprogrammet för DOS, InstantTrack, finns nu i en uppdaterad version 1.50. Bland de nya funktionerna märks att det är enklare att hantera keplerelement, bättre utskriftmöjligheter, förbättrat användarinterface, bättre kontroll över tracking mm. Du läser om alla nya funktioner och beställer programmet direkt på InstantTracks hemsida.

Hemsida: Finns på AMSAT-NA

WinOrbit

 

WinOrbit är ett fritt Windowsprogram för satellitspårning skapat av Carl Gregory, K8CG. Programmet håller reda på upp till 20 olika satelliter samtidigt och har ett enkelt lättanvänt användargränssnitt. AMSAT-SM rekommenderar detta program för nybörjare. Hämta hem nya versionen 3.6, uppdaterad januari 2000, direkt här. För ytterligare om programmet se deras hemsida.

Ladda ner: winorbit36.zip (478 kB)
Hemsida: WinOrbit
Artikel: Installera WinOrbit

PREDICT

 

PREDICT är ett trackingprogram för Linux och PC av KD2BD. Programmet uppdateras ofta och har flera grafiska gränssnitt.
Nu finns även en portabel variant som kallas “Portable PREDICT Plus”. Portable PREDICT Plus innehåller alla program man behöver för att spåra satelliter och köra digital trafik, ryms på två disketter, bootar upp på disketterna och kör en minimal variant av Linux.

Hemsida: Predict

Wisp
Wisp är ett kombinerat tracking- och kontrollprogram för att köra digitalt via satelliter. Avancerat och kanske inget för nybörjaren. Finns på AMSAT-NAs hemsida.

Hemsida: Finns på AMSAT-NA

STS Orbit Plus

 

Dave Ransom skriver ett ypperligt shareware-program för satellitspårning kallat STS Orbit Plus. Programmet var primärt avsett för att spåra rymdskytteln, men har vuxit till ett komplett satellitspårningsprogram. Programmet går under DOS men fungerar alldeles utmärkt i ett DOS-fönster under Windows alla varianter. Handboken innehåller det mesta du behöver veta om satelliter och satellitspårning i allmänhet och STS Orbit Plus i synnerhet. Bra med uppdateringar, klarar av Oscar 40.

Hemsida: STSPLUS Home Page

NOVA

Michael Owen, W9IP har skrivit ett satellitspårningsprogram som heter Nova for Windows. Många finesser med koppling till Internet. Finns att testa i en demoversion som är fullt fungerande så när som att sparfunktionerna är borttagna. Läs mer om Michaels program på hans hemsida och ladda ner demoversionen från den sidan.

Hemsida: Northern Lights Software

LogSat

LogSat är ett annat kommersiellt trackingprogram för Windows. Demo finns att ladda ner.

Hemsida: LogSat Webpage

PocketSat och PocketSat+

 

För handdatorer finns ett flertal amatörradio-program. PocketSat, PocketSat+ och PSatellite är spårningsprogram för Palm.

Hemsida: PocketSat och PocketSat+
Hemsida: PSatellite

SSTV-program

W95SSTV
W95SSTV är ett program för att kunna se SSTV-bilder. Programmet använder datorns ljudkort som modem vilket innebär att ingen yttre hårdvara behövs.

Hemsida: Siliconpixels

Datorkommunikation

AGWPE (Packet med ljudkort)
Vill även passa på att tipsa om en hemsida med beskrivning om hur man kommer igång att köra packet via ljudkortet till PC. Enligt hemsidan ska det gå att köra i 9k6 vilket kan vara intressant för mottagning från tex. PcSat. Det ska även fungera ihop med några av de APRS-program som finns. Programmet som beskrivs heter AGWPE och på hemsidan, sammanställd av Ralph Milnes, KC2RLM, beskrivs steg för steg hur du kommer igång.

Hemsida: KC2RLM

UI-View (APRS)
APRS har funnits i några år och har även nu blivit populärt i Sverige. Det har även provats via satellit, och den nya PC-Sat har som uppgift att förmedla APRS-paket. Ett populärt program för APRS heter UI-View och de har en bra hemsida om detta.

Hemsida: UI-View

PSK31
Nytt populärt digitalt mode, främst för kortvåg men har även provats via satellit (Oscar-10). Använder sig av ljudkortet i datorn, inget extra modem behövs.

Hemsida: PSK31

WinPSK
HAB2CJ har gjort en satellitversion, eller rättare sagt uppdaterat den föregående, av WinPSK med en modifierad AFC-räknare för att korrigera för doppler. Programmet stödjer också full duplex.

Hemsida: WinPSK

By SM0TGU

Webmaster and member of the AMSAT-SM steering group.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *