Categories
Antennas

FO-29 portabel RX test

FO-29_RX_portabelt
FO-29_RX_portabelt

Ikväll gjorde jag ett försök att lyssna på FO-29 (runt 435.850 MHz) med en portabel 70cm Yagi, hemmabygge enligt denna konstruktion. Syftet med detta var dels att se hur lätt/svårt det är att hitta satelliten manuellt och dels för jämföra den portabla antennen med min stationära 13 el Yagi. Och även för att se om detta med portabelt satellit-QSO är något för mig.
Jag använde en laptop med Airspy Mini och SDR-Console v3 som mottagare.

En kort sammanfattning av testet:

  • Det går ganska lätt att hitta satelliten då man ser brusnivån stiga över hela transponderns frekvensområde och att starka stationer är lätta att hitta.
  • Jag är inte så imponerad över mitt hemmabygge till antenn, hade förväntat mig högre signaler… så den kommer skrotas.
  • Det är tungt att hålla i en yagi under 15 minuter 🙂
  • Polarisationen märks mycket tydligt. Vertikalt fungerade bäst över hela passet.
  • För att köra ett riktigt QSO med även VHF på upplänken kommer det, i alla fall för mig, krävas en hel del träning. Det är mycket att hålla reda på: upplänk, nerlänk, rikta mot satelliten, försöka komma ihåg vem man kör QSO med etc…
  • Det vore intressant att testa med en mer stabil och lättare antennkontruktion, tex. den mer kända Arrow-antennen som många kör med.

Jag kommer nog att göra ett nytt test med en annan antenn och återkommer då med ny rapport.
73 Lars SM0TGU

By SM0TGU

Webmaster and member of the AMSAT-SM steering group.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *