FO-29 portabel RX test

FO-29_RX_portabelt
FO-29_RX_portabelt

Ikväll gjorde jag ett försök att lyssna på FO-29 (runt 435.850 MHz) med en portabel 70cm Yagi, hemmabygge enligt denna konstruktion. Syftet med detta var dels att se hur lätt/svårt det är att hitta satelliten manuellt och dels för jämföra den portabla antennen med min stationära 13 el Yagi. Och även för att se om detta med portabelt satellit-QSO är något för mig.
Jag använde en laptop med Airspy Mini och SDR-Console v3 som mottagare.

En kort sammanfattning av testet:

  • Det går ganska lätt att hitta satelliten då man ser brusnivån stiga över hela transponderns frekvensområde och att starka stationer är lätta att hitta.
  • Jag är inte så imponerad över mitt hemmabygge till antenn, hade förväntat mig högre signaler… så den kommer skrotas.
  • Det är tungt att hålla i en yagi under 15 minuter 🙂
  • Polarisationen märks mycket tydligt. Vertikalt fungerade bäst över hela passet.
  • För att köra ett riktigt QSO med även VHF på upplänken kommer det, i alla fall för mig, krävas en hel del träning. Det är mycket att hålla reda på: upplänk, nerlänk, rikta mot satelliten, försöka komma ihåg vem man kör QSO med etc…
  • Det vore intressant att testa med en mer stabil och lättare antennkontruktion, tex. den mer kända Arrow-antennen som många kör med.

Jag kommer nog att göra ett nytt test med en annan antenn och återkommer då med ny rapport.
73 Lars SM0TGU