Categories
Antennas

Dualband Slim-Jim vs 435 MHz GP

Translate this page to english

Jag har gjort en jämförelse mellan mina två antenninstallationer på ett par satellitpassager. Testet består av lyssningsjämförelser och är helt ovetenskaplig – inga mätinstrument har använts utan enbart en kontroll av signalvärdet mellan de två installationerna. Jag var helt enkelt nyfiken på vad skillnaden är mellan två installationer i olika prisklasser.

Installation 1  – N9TAX Slim-Jim (lågbudget):

Antenn N9TAX VHF/UHF duoband Slim-Jim, LNA4ALL pre-amp, coax 21m HFX 50 1336 (dämpning 450 MHz 100m 22 dB), UHF (PL)-kontakter.

Installation 2 – 435 MHz 1/4λ GP  (högre budget):

Antenn UHF 1/4λ GP, Mini-70 pre-amp (SHF-Elektronik), coax 21m RFC-400 low-loss (dämpning 450 MHz 100m 9 dB), N-kontakter.

SM0TGU antenner 2014
N9TAX Slim-Jim i mitten, GP till vänster. Pre-amps strax nedanför.

Radio / Mjukvara:

Funcube Dongle Pro +, SDR-Radio v2, koaxomkopplare med N-kontakter för att skifta mellan antennerna.

Jämförelsetabell:

Tabellen nedan visar en passage med FO-29 och en med CO-58. Jag har lyssnat på satelliternas CW-beacon för att få en jämn signal. Kryss (X) i tabellen visar vilken antenn som har haft bäst signalstyrka vid en given elevation. Om båda antennerna har ett kryss har de haft ungefär samma signalstyrka. Utöver nedanstående har jag lyssnat på ett antal andra passager men dessa är inte dokumenterade.

N9TAX vs GP graf
N9TAX vs GP graf

Sammanfattning:

  • GP-antennen i min installation ger klart hörbar mindre störnivå.
  • GP-antennen ger över hela passet en jämnare signal och på majoriteten av elevationerna något högre signalstyrka. Det är dock inga stora skillnader men kan göra en skillnad vid riktigt svaga signaler.
  • Mini-70 är en mycket prisvärd pre-amp, ca. 1100 kr hos svensk återförsäljare. Den är välbyggd, klar för mastmontage, har N-kontakter och har bandpass-filter för 70cm-bandet.
  • Även utan pre-amp påslagen ger GP-antennen bra signaler med installerad lågförlust RFC-400 koax.
  • Slim-Jim antennen överraskar genom att ge bra signal på vissa höga elevationer.
  • Pre-amp LNA4ALL gör stor nytta vid en sämre koaxkabel med högre förluster. Det är en bra, lågbudget bredbands pre-amp men kräver en del eget arbete då den i sin enklaste variant levereras utan chassi.
  • Kombinationen N9TAX, pre-amp LNA4ALL och en enklare koaxkabel är en mycket prisvärd lösning, speciellt för 145 MHz.

By SM0TGU

Webmaster and member of the AMSAT-SM steering group.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *