Categories
Antennas

Rotorer

Här presenterar vi tips och länkar angående rotorer.

Det finns nog många olika åsikter om det här ämnet men här är några av mina,,,

Vad det gäller rotorer och datorstyrning så finns det en uppsjö av alternativ men om jag får hålla fram någon rotor så är det RAS som du kan se på  http://www.wimo.de/rotor-spid_e.htm    Den har ca 1 grads avikelse och är väldigt lätt att få datorstyrd.   Den har ju dessutom ett högt andrahandsvärde om man tröttnar,,. (har även lev i STHLM:)

Nästa alternativ som jag ser det är att  ta ett EA4TX  kort   http://www.ea4tx.com/    och med hjälp av potentiometrar och i princip vilken rotor eller växel som helst med drivning från en 12V  vindrutetorkar motor  få till en  datorstyrd rotor för en mkt låg kostnad   (man får inte riktigt samma exakthet som RAS men det räcker för satellit)

EA4TX är lätt att använda med våra satellitspårnings program och man får även med en skiva med programvara.

Ska man bli riktigt extrem så finns http://www.f1ehn.org/   där man med hjälp av US digital encoders är nere på så precis riktning så det är otäckt,,,    Används nog mest av  EME:r  på mikrovåg men det är roligt när antennerna pekar rätt.

Jag brukar gå ut och  titta längs med antennen mot månen och det är alltid lika kul när den är mittför även om det inte behövs då jag är mest aktiv på VHF.

73  Håkan SM7WSJ


 

Please see this system from PRIMETEC (Portugal) on:

http://www.primetec.pt/produtos.php?sec=2&cat=4&prod=11&lang=pt

73, Mariano
CS1RADI
www.amrad.pt


 

Man ska nog ta sig en riktig funderare på hur stor antenn man kommer att sätta upp i framtiden,,,.  Tex så började jag själv med Yaesus rotor men när jag fick upp 4 antenner så räckte den inte till och fick gå över till stark hemmabyggd rotor.

Ska man bara köra satellitantenner och håller sig borta från 4 yagi arrays så går det nog med vad som helst och det som verkar vara det högst ansedda i dessa dagar är  SPID rotators   http://www.wimo.de/rotor-spid_e.htm

Dock så är det till att ta i bara för att köra satellit med sådan noggrannhet och styrka så jag håller nog på att man skaffar vad som dyker upp  (tex gammal parabolskruv) och i stället skaffar sig ett bra interface som går att koppla till vilken rotor som helst.

Det finns säkert många bra interface och en av mina favoriter är  http://www.ea4tx.com/  som  är lättförståeligt och verkar ha fin support.

Om du tittar på den här sidan så finns det länkar i massor   http://www.herrons.com/users/kevin/radio/satlinks.html  som har fina ideer på vad som är gångbart.

Väldigt roligt att köra dom polära med datastyrning,,,    
73  Håkan  SM7WSJ

By SM0TGU

Webmaster and member of the AMSAT-SM steering group.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *