Categories
SDR and software

Tracking med Linux

Magnus Lindgren, SM0TNT, beskriver här hur han styr sin rotor med hjälp av Linux.

Efter att ha köpt hus tog det väl sisådär två år ungefär innan det satt lite antenner och rotorer på taket. I och med att de satt på plats började jag bygga på en dator för att styra dem.

Efter lite surfande och annat fastnade jag för Via:s mini-itx-moderkort. Dessa kort är relativt små, drar hyfsat lite ström, och det kortet jag skaffade har stöd för i2c-bussen. Det fanns gott om information på nätet om hur enkelt det var att bygga enkla applikationer med kretsar för i2c-bussen så jag fastnade helt enkelt för denna lösning.

Allt som behövdes för detta var en PCF8574 (8-bit io-expander) och en PCF8591 (adc/dac) plus några transistorer, motstånd, kondensatorer och relän, fyra stycken närmare bestämt. Eftersom min elevationsrotor saknar ändlägesbrytare lade jag till lite elektronik för att stoppa den så snart den nått något av ändlägena, som en extra säkerhet om mjukvaran skulle krascha, det händer ju trots allt.

Valet föll på Fedora Core 2, mest för att jag sysslat lite med Red Hat tidigare.

Det visade sig vara ungefär så enkelt att komma åt i2c-bussen från mjukvaran som det skrivits. Eftersom jag helst programmerar i Java och Java saknar stöd för i2c-bussen blev det tvunget att skriva lite c-kod, denna kan man sedan komma åt via JNI (Java Native Interface).

En anledning till att jag vill skriva min egen mjukvara är att jag vill ha möjligheten att fjärrstyra antennstyrningen, t.ex från min Java-mobil eller från min laptop. Att kunna styra den från mobilen kan ju dessutom vara bra om man står på taket och meckar. Dessutom är det ju kul att programmera.

By SM0TGU

Webmaster and member of the AMSAT-SM steering group.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *