Categories
Hamradio from ISS

SuitSat AO-54

satellitinfo/SuitSat_1_Suit_stor.jpg
SuitSat släpps ut från rymdstationen ISS

SuitSat AO-54 QRT

Till slut så verkar det som om batterierna gav upp på SuitSat och den redan mycket svaga signalen har nu tystnat. Den sista rapporterade kontakten var runt den 18 februari. Se batterigrafen nedan:

suitsat_battery

Lyssna på inspelning av Håkan SM7WSJ

Ljudfil 1, mp3, 144 kB
Ljudfil 2, mp3, 329 kB

Här avslutningsvis notisen från ANS:

AMSAT News Service Bulletin 057.02
From AMSAT HQ SILVER SPRING, MD.
February 26, 2006
To All RADIO AMATEURS
BID: $ANS-057.02

As it become certain that SuitSat-1 had reached the end of its mission, Frank, KA3HDO, who is AMSAT-VP for Human Spaceflight Programs, as well as the ARISS International Chairman wrote an extensive summary of the exciting worldwide teaching and learning opportunity.

Frank said, “SuitSat-1/Radioskaf/AO-54 the mission that has captured the imagination of people and students around the world—is now a confirmed silent key. The outreach, press requests and visibility of SuitSat was absolutely amazing and appears to be unprecedented for a ham radio event.
While the press requests are just now starting to wane, we expect that you will continue to see SuitSat status reports and pictures in magazines, websites and other literature over the next few months.

The last confirmed reception of the SuitSat voice audio was on Saturday, February 18 by Bob King’s station, VE6BLD in Canada. The last confirmed telemetry was received by Richard Crow’s station, N2SPI in the USA. Richard copied the SuitSat-1 voltage dropping precipitously to a low of 18.3 volts before vehicle stopped transmitting. A graphic representation of Richard’s telemetry data showing the battery voltage can be seen at http://www.amsat.org.

While the transmission part of the SuitSat experiment was not stellar, SuitSat-1 has been tremendously successful in several areas. Some of these successes include:
– We captured the imagination of students and the general public worldwide through this unique experiment.
– The media attention to the SuitSat project was tremendous.
– We have had well over 9 million internet hits at http://www.suitsat.org.
– Our student’s creative artwork, signatures and voices have been carried in space and are on-board the spacesuit—the students are now space travelers in the Suit as it circles the Earth. This was a collaboration with the NASA Explorer Schools.
– The ARISS international team was able to fabricate, test and deliver a safe ham radio system to the ISS team 3 weeks after the international space agencies agreed to allow SuitSat to happen. This was a tremendous feat in of itself.

And most importantly,

– We successfully deployed an amateur radio satellite in a Spacesuit from the ISS, demonstrating to the space agencies that this can be safely done. This engineering accomplishment will open new opportunities for small, low cost satellites in the future.

The AMSAT/ARISS team have been talking about a SuitSat-2. Correcting the signal strength issue would be a top priority for this flight. So would be a longer term power generation device, like solar arrays. As our thoughts mature on this, we will keep you informed of our plans.

SuitSat-1/Radioskaf/AO-54 represented a space pioneering effort. While we did not have total success, we captured the imagination of students and the general public worldwide. And we have learned a lot from this activity. This will help us and others grow from this experience.

On behalf of the AMSAT, ARISS and SuitSat teams, I thank you all for your help, encouragement and advice.”

73, Frank H. Bauer, KA3HDO
AMSAT-VP for Human Spaceflight Programs
ARISS International Chairman

Äldre nyheter då SuitSat var aktiv följer nedan

SuitSat är ute men hörs mycket svagt

“Det blev inte dom väntade signalstyrkor som man trott och satelliten var knappt läsbar när den sände sitt röstmeddelande. Något har helt klart gått fel och det spekuleras i batterispänning samt antennfel.” Detta skriver Håkan SM7WSJ som ändå har lyckats spela in några sekvenser från SuitSat.

Vidare skriver Håkan den 9/2: “Nu när dom länkar från Suitsat till ISS och ned på 437800 så passade jag på i natt att spela in lite SSTV signaler. (mätaren i botten från ISS). Tyvärr så får jag inte ut något av dom när jag försöker importera dom till MMSSTV programet. Försökte även lyssna på morgonen vid 0700 men då var hela sändningen förstörd av 2 mobila pirater som körde spanska eller liknande på 145990. Det var även en massa packet i den sändningen så jag misstänker att folk inte har riktigt koll på vad som händer.”

Ja något gick tyvärr fel för det är mycket svårt att höra något från den och ingen har lyckats se någon SSTV. Dock går det nu enligt uppgift att lyssna via ISS som återutsänder signalerna från SuitSat.

SuitSat har dock blivit en succé vad gäller publicitet för amatörradio. Många nyhetsmedier runt om i världen har rapporterat från händelsen!

Vad är SuitSat – snabbinfo!

SuitSat är en använd, avlagd rymddräkt som släpptes ut från rymdstationen ISS. På denna dräkt har man monterat amatörradioutrustning med SSTV-möjligheter.
SuitSat sänder på 145.990 MHz och detta innebär att packet från ISS, RS0ISS-3, kommer att vara avstängd. Sänd INTE på 145.990 MHz under denna tid.

Lyssna – 145.990 MHz eller 437.800 MHz

Frekvensen är som sagt 145.990 MHz, men där är den mycket svag. Det blir inte mycket bättre att lyssna på 437.800 MHz som ISS använder för att reläa signalen. Det hörs knappt något där heller enligt rapporter då det misstänks att uteffekten från SuitSat bara är 2 mW.

I övrigt räcker det att lyssna på ISS frekvens 437.800 MHz med en vanlig FM-mottagare och en hyffsat bra utomhusantenn, tex. en “J-pole” eller en mobilpinne.

Hur vet jag var SutSat är?

På Intenet finns ett flertal sidor som följer SuitSat i realtid. Bäst är nog att använda:
http://suitsat.org/

SSTV – ett program att använda

För att se på SSTV laddar du förslagsvis ner programmet nedan. SM6VYP/Valle skriver så här om MMSSTV:
” Hej jag använder själv MMSSTV som använder ljudkortet, och ett hembyggt
interface så att jag slipper brum mellan dator och radio. Jag finns med på
Bolmen 10år skivan då jag demonstrerade hur man kör SSTV till och med. För
att ta emot så installerar man mjukvara som finns att hämta på
http://mmhamsoft.ham-radio.ch/mmsstv/
och kopplar en kabel ifrån radions hörlursutgång till line-in på datorn
sedan får man anpassa nivån på volymen på radion och även i windows ställa
in så att ljudkortet använder line-in default brukar vara mic. för att få en
ren signal rekommenderar jag att man stänger av mic-ingången i
inställningarna för ljudkortet under inspelning. ”

Viktigaste länkarna:

Spåra SuitSat live och lämna rapport:
http://suitsat.org/

SuitSat info hos AMSAT-NA:
http://www.amsat.org/amsat-new/articles/SuitSat/

Ett av alla SSTV-program finns här:
http://mmhamsoft.ham-radio.ch/mmsstv/

Information hos Southgate ARC:
http://www.southgatearc.org/news/index.htm

 

Nyhetsbulletin från ANS 2006-02-07
SuitSat blir OSCAR-54, AO-54

Bill Tynan, W3XO, former President of AMSAT-NA and the OSCAR number coordinator has issued this statement:

From the information sent to me regarding the SuitSat project, it is clear that the SuitSat spacecraft IS qualified to receive an OSCAR number.

Therefore, by the authority vested in me by the AMSAT-NA President, I am pleased to issue this new amateur satellite the designation AMSAT-OSCAR-54, or AO-54.

Congratulations are in order to Frank Bauer, KA3HDO, Sergey Samburov, RV3DR and the entire Radioskaf/Suitsat team for mounting this exciting and attention-getting project. Seldom has an amateur radio event captured the public’s imagination and evoked so much positive news media coverage as SuitSat has.

73,
Bill Tynan, W3XO

For the details regarding OSCAR Number Assignment refer to:
http://www.amsat.org/amsat/amsat-na/oscar.html

Nyhetsbulletin från ANS 2006-02-04

Silver Spring, Maryland
4 February 2006 at 22:00 UTC

Paraphrasing Mark Twain….the demise of SuitSat-1 is highly exaggerated!!

It is now nearly 24 hours since the successful deployment of the SuitSat-1 experiment. These past 24 hours have been a wild ride of emotions…tremendous highs…deep lows when people reported no signals and said SuitSat-1 was dead and now….some optimism.

It is absolutely clear that SuitSat-1 is alive. It was successfully turned on by the ISS crew prior to deploy and the timing, micro-controller functions and audio appear to be operating nominally. The prime issue appears to be an extremely weak signal.

I have heard several recordings and have monitored two passes today. When the signal is above the noise level, you can clearly hear partials of the student voices, the station ID and the SSTV signal. One of the complicating factors in reception is the very deep fades that occur due to the spin of SuitSat.

Based on the information we know thus far, one can narrow down the issue to the antenna, the feedline, the transmitter output power and/or any of the connections in between. Through your help, we would like to narrow down the issue further and also gather some internal telemetry from the Suit. If the transmitter is running at full power, we would expect the Suit to end operations in the next few days to a week. If it is not, then it will operate much longer. Since we do not know how long this experiment will last, we ask for those with powerful receive stations to listen for SuitSat—especially during direct overhead passes when the Suit is closest to your area. If you can record these passes and send the audio to us, it would be most appreciated. We will continue to be optimistic that this issue will right itself before the batteries are depleted. So please KEEP LISTENING!

Based on what we have learned, we would like to provide the following guidelines to save you time and facilitate gathering information:

1) You need as high a gain antenna as possible with mast mounted pre-amps.
An arrow is the minimal set…it provides very brief snippets of the communications. HTs and scanners won’t cut it.

2) I would not waste your time on passes below 40 degrees elevation. SuitSat is too far from your station to receive a reliable signal. We have found that closest approach provides several seconds of SuitSat communication with
22 element yagis.

3) The “gold” we are looking for right now is the telemetry information and how long the vehicle stays operational. So if you hear any of the telemetry, please let us know.

We are also working to get the voice repeater set up on ISS to downlink SuitSat audio on 437.80 in the event that the ISS Kenwood radio can receive the SuitSat transmissions. The repeater may be operational as early as mid-day Sunday. Please do NOT transmit on 145.99, voice or packet, until we have confirmed that SuitSat is no longer transmitting. These transmissions interfere with our ability to hear SuitSat.

While the transmission part of the SuitSat experiment has not been stellar,
SuitSat-1 has been tremendously successful in several areas. Some of these successes include:

-We have captured the imagination of students and the general public worldwide through this unique experiment.

-The media attention to the SuitSat project represents one of the biggest ever for amateur radio.

-We have had well over 2 million internet hits on http://www.suitsat.org/ today.

-Our student’s creative artwork, signatures and voices have been carried in space and are on-board the spacesuit–the students are now space travelers as the Suit rotates and orbits the Earth.

-Carried in the spacesuit CD are pictures of Roy Neal, K6DUE, and Thomas Kieselbach, DL2MDE, two of our colleagues who have contributed to the ARISS program and have since passed away.

-We successfully deployed an amateur radio satellite in a Spacesuit from the ISS, demonstrating to the space agencies that this can be safely done.

-This ARISS international team was able to fabricate, test and deliver a safe ham radio system to the ISS team 3 weeks after the international space agencies agreed to allow SuitSat to happen. This was a tremendous feat in of itself.

SuitSat-1/Radioskaf is a space pioneering effort. Pioneering efforts are challenging. Risk is high. But the future payoff is tremendous. As you have seen, we have not had total success. But we have captured the imagination of the students and the general public. And we have already learned a lot from this activity. This will help us and others grow from this experience.

Keep your spirits up and let’s continue to be optimistic. And please keep monitoring!!

73, Frank H. Bauer, KA3HDO
ARISS International Chairman
AMSAT-NA VP for Human Spaceflight Programs

 

Specialbulletin från ANS (AMSAT-NA) om SuitSat
Här finns all information som behövs, länkar mm.

 

This special edition of ANS is a free news and information service of AMSAT North America, The Radio Amateur Satellite Corporation. ANS reports on the activities of a worldwide group of Amateur Radio operators who share an active interest in designing, building, launching and communicating through analog and digital Amateur Radio satellites.

Please send any amateur satellite news or reports to:
ans-editor@amsat.org

In this special edition:

* Two More Days Until SuitSat!
* Commemorative SuitSat QSL Certificate Will Be Available
* Amateur Radio Performs Key Role in SuitSat’s Main Mission
* Area Coordinator Makes Educational Outreach Materials Available On-line
* ISS Packet Turned Off for Duration of SuitSat
* ISS Cross-Band Repeater May Relay SuitSat Signals on 437.800 MHz
* How to Receive SuitSat’s SSTV Image
* SuitSat Web Link Compendium

SB SAT @ AMSAT $ANS-032.01
Two More Days Until SuitSat!

AMSAT News Service Bulletin 032.01
From AMSAT HQ SILVER SPRING, MD.
February 1, 2006
To All RADIO AMATEURS
BID: $ANS-032.01

Frank Bauer, KA3HDO, who is the ARISS International Chairman and AMSAT’s V.P. for Human Spaceflight Programs, reminds us if all goes well, SuitSat will be deployed in 2 days. Are you ready?

SuitSat will be deployed during a Russian EVA scheduled to take place on Friday, February 3 at approximately 22:20 UTC. NASA TV will provide live coverage starting at 21:30 UTC. For digital downlink information and access to NASA TV’s Public Channel on the Web in RealPlayer, RealAudio, or Windows Media Player formats, visit http://www.nasa.gov/ntv.

Once the crew is outside on their EVA, they turn all three switches on the control box to the ON position and deploy the spacesuit from ISS. About eight minutes after the crew flips the three switches the Kenwood transmitter will power up. About eight minutes after that, the first voicetelemetry message will be transmitted and SuitSat operations begin! This 16 minute delay is a crew safety measure.

Next, Russian Cosmonaut Tokarev will carefully jettison SuitSat-1 by pushing the suit away at about a 30-degree angle upward and about 10 degrees to the left of the back of the station.

Once activated, those who hear SuitSat transmissions on 145.99 MHz are asked to enter their realtime data on the SuitSat website, http://www.suitsat.org/ so that participants around the world can track the satellite.

When first released SuitSat will be in pretty much the same orbit as the International Space Station. This means initially the ISS tracking parameters can also be used to track SuitSat. SuitSat will not have any thrust to maintain its orbit so it will begin to reenter the Earth’s atmosphere after a few weeks. As SuitSat’s orbit decays it will “fall” closer to Earth. As the days go by, SuitSat’s lower orbit will begin to lead the ISS orbit so you will need to begin listening a few minutes earlier than when the ISS is predicted to come over your location.

You can track the location of the ISS on the AMSAT website at:
http://www.amsat.org/amsat-new/tools/predict
/satloc.php?lang=en&satellite=ISS

You can also get a listing of ISS passes at:
http://www.amsat.org/amsat-new/tools/predict/
Just enter your location and select the ISS.

Educational Outreach reports (at schools or informal education
sites) as well as Slow Scan TV images can be sent to suitsat@comcast.net. This information will be compiled by the ARISS team.

[ANS thanks Frank, KA3HDO and the ARISS Team for the above information]


Med tillåtelse från Frank Bauer, NASA

SB SAT @ AMSAT $ANS-032.02
Commemorative SuitSat QSL Certificate Will Be Available

AMSAT News Service Bulletin 032.02
From AMSAT HQ SILVER SPRING, MD.
February 1, 2006
To All RADIO AMATEURS
BID: $ANS-032.02

Students, scouts, teachers, ham radio operators, and the general public are encouraged to track the space suit, hear the conversations from space, copy the suit telemetry and capture the picture.

There will also be a special endorsement on the award certificate for those students who receive the “special words” that are embedded in the messages from our SuitSat student “crew members.” These special words are in different languages – English, French, German, Spanish, Russian, and Japanese. You are encouraged to record the SuitSat downlink audio and get help from fellow students who know these languages.

Radio Amateurs, students and teachers who hear SuitSat should send their signal reports with a large (9×12 inch) self-addressed stamped envelope to one of these addresses listed below:

* USA: ARRL Headquarters
SuitSat QSL
225 Main Street
Newington, CT 06111-1494 USA

* Canada: Radio Amateurs of Canada
SuitSat QSL
720 Belfast Road
Suite 217 Ottawa Ontario K1G 0Z5

* Europe: F1MOJ – Mr CANDEBAT Christophe
SuitSat Europe QSL Manager
7 Rue Roger Bernard
30470 AIMARGUES FRANCE

* Japan: SuitSat Japan QSL
JARL International Section
Tokyo 170-8073 JAPAN

* Russia: Alexander Davydov, RN3DK
Novo – Mytishchinsky prospekt 52 – 111
Mytishchi 18
Moskovskaya obl. 141018, RUSSIA

* Other Countries: Please use the US or Canadian address above.

Also included in this spacesuit is a computer Compact Disk (CD) with images of over 300 items collected from schools and educational organ- izations around the world. These include creative works of art from students as well as student signatures, school or scout logos, and class or group pictures. Students, schools and educational organizations that participated in the development of this disk earlier this year will all be part of the SuitSat spacewalk—as their creative works, signatures and pictures all float in space!

[ANS thanks the ARISS team for the above information]

/EX

SB SAT @ AMSAT $ANS-032.03
Amateur Radio Performs Key Role in SuitSat’s Main Mission

AMSAT News Service Bulletin 032.03
From AMSAT HQ SILVER SPRING, MD.
February 1, 2006
To All RADIO AMATEURS
BID: $ANS-032.03

The idea for SuitSat was first conceived by the ARISS-Russia team, led by Sergey Samburov, RV3DR, and was extensively discussed at the joint AMSAT Symposium/ARISS International Partner meeting in October 2004.
The project, is being led by project manager A. P. Alexandrov and Deputy Project Manager A. Poleshuk from RSC Energia, located in Korolev (Moscow
area) Russia. The project was developed primarily by a joint US/Russian team. On the US side, the hardware project development was led by AMSAT member Lou McFadin, W5DID.

The official name for this mission is SuitSat-1, also called Radioskaf or Radio Sputnik in Russian. SuitSat-1 is the first live test of using the old spacesuits as inexpensive on-orbit platforms for instrumentation, space photography, telemetry, and communications.

Exposed to the full rays of the sun in space will SuitSat be able to operate in these extreme conditions? How will communications be affected if SuitSat begins to tumble? How long will the batteries last? Amateur Radio will be pioneering the answers to these questions in the days to come.

An additional benefit is the opportunity to bring space science into the classroom.

[ANS thanks ARISS-Russia and Energia for the above information]

SB SAT @ AMSAT $ANS-032.04
Area Coordinator Makes Educational Outreach Materials Available On-line

AMSAT News Service Bulletin 032.04
From AMSAT HQ SILVER SPRING, MD.
February 1, 2006
To All RADIO AMATEURS
BID: $ANS-032.04

Pat Kilroy, N8PK and David Bern, W2LNX provided a well received educational mission this past week to Parkland Middle School in the Washington, DC area. Included below is Pat’s documentation which can be used with NASA and AMSAT materials for SuitSat educational opportunities in the coming days.

Also included are photos from the school visit.

SUITSAT: A Special (and Brief) Opportunity Updated January 25, 2006

Original material is at: http://www.patkilroy.com/amsat-dc/

An old Russian space suit will be tossed off of the ISS during a spacewalk on February 3, 2006 (or after). The suit will be empty inside except for radio gear assembled for a special occasion.

Transmitting nearly continuously, kids around the world will enjoy its spoken messages over the life of the batteries, designed to last for a few days, perhaps a week.

The “SuitSat” will co-orbit with the space station for a while.
Atmospheric drag will drift it into “its own” orbit, a decaying one, and will gradually warm up the suit and the stuff inside.

Listen for the 8-minute cycle of announcements when it flies over- head. You will hear “spoken” MET in minutes, the inside temperature in degrees C (not F) and battery voltage telemetry, pre-recorded greetings in multiple languages, a single “cell phone quality” SSTV picture frame in Robot-36 mode, as well as the voice ID on 145.990 MHz FM at 500 mW into its low-gain omni antenna.

SuitSat will re-enter the atmosphere in a few weeks, long after the batteries run dry. Time is of the essence and you ought to prepare now for this unique and fun experiment.

You may download a 6-page color document by Gould Smith, WA4SXM, and Steve Bible, N7HPR, (600 KB in PDF, dated November 5, 2005) at http://www.patkilroy.com/amsat-dc/
SuitSat%20-%20A%20Unique%20Satellite.pdf

This has a full description of the event, additional technical details and several great photos. Go to the main AMSAT-NA web site for additional descriptions, late breaking news, and tracking data updated daily after SuitSat is deployed.

For lighter reading you may download a copy of a NASA press release written for kids:
http://www.patkilroy.com/amsat-dc/NASA_SuitSat_kids.pdf

Kids are welcome to take this copy to their school to ask permission to listen for SuitSat during class time. In addition to this press release, a sheet of technical details and the schedule for a televised (and webcast) press conference is offered for their teacher or mentor
at: http://www.patkilroy.com/amsat-dc/
ANS%20SuitSat%202006-0122pk.pdf

Enjoy these three documents. Each one has links noted where you can get updated information.

For those Amateur Radio operators in the greater Maryland and D.C. area, PLEASE REPORT YOUR OBSERVATIONS to us on the amsat-dc mail list. Of special interest to me are results of antenna A/B tests (omni vs. yagi
reception) and your results of Doppler compensation (of how valuable it is or was or was not for the SuitSat experiment). Did you bother to make an audio recording of a pass? WAV or mp3? Any students involved?
K-5, 6-8, 9-12, college, family, club or general public demo?

Get this into the schools! PASS THE WORD about this special event to other radio amateurs so they can prepare their station and share the news further.

Have fun!

Sincerely,

Pat Kilroy, N8PK
AMSAT Area Coordinator
Greater MDC Area

[ANS thanks Pat, N8PK for the above information]

/EX

SB SAT @ AMSAT $ANS-032.05
ISS Packet Turned Off for Duration of SuitSat

AMSAT News Service Bulletin 032.05
From AMSAT HQ SILVER SPRING, MD.
February 1, 2006
To All RADIO AMATEURS
BID: $ANS-032.05

For the duration of the SuitSat project, the ISS packet mode will be turned OFF. Please do not transmit any packet or voice data on 145.990 MHz which is also the SuitSat down link frequency.

[ANS thanks Miles, WF1F for the above information]

/EX

SB SAT @ AMSAT $ANS-032.06
ISS Cross-Band Repeater May Relay SuitSat Signals on 437.800 MHz

AMSAT News Service Bulletin 032.06
From AMSAT HQ SILVER SPRING, MD.
February 1, 2006
To All RADIO AMATEURS
BID: $ANS-032.06

There is a possibility that the ISS Kenwood D700 may be configured to act as a telemetry cross band repeater for the SuitSat project.

The Russian team is working on the details to program the D700 to retransmit the telemetry from the SuitSat via 437.800 MHz FM.
The reason for the rebroadcast is to extend the listening range of the SuitSat project.

When SuitSat is launched, it will be flying very close to the ISS.
As the days go by, the distance between the two satellites will gradually increase to hundreds of miles. SuitSat will eventually lead the ISS by several minutes.

The cross band telemetry mode can in theory double the listening range of the SuitSat project. The 2-6 day battery life of the SuitSat will be the actual limiting factor of this project.

[ANS thanks Miles, WF1F for the above information]

/EX

SB SAT @ AMSAT $ANS-032.07
How to Receive SuitSat’s SSTV Image

AMSAT News Service Bulletin 032.07
From AMSAT HQ SILVER SPRING, MD.
February 1, 2006
To All RADIO AMATEURS
BID: $ANS-032.07

Slow Scan Television, or SSTV, is a method used by Amateur Radio stations to send JPG still images around the world. SSTV translates the picture information in an audio format suitable for transmission by radio.

The SuitSat project will transmit telemetry, pre-recorded voice messages and one SSTV image using the Robot 36 format. The message cycle will repeat approximately every 9 minutes.

To view the SSTV image you will need to connect your computer to the speaker of your radio. Your computer will require SSTV decoding software available from the sources below:

ChromaPix
http://www.barberdsp.com/

W95SSTV by Silicon Pixels
http://www.barberdsp.com/w95sstv/w95dload.htm

MMSSTV
http://mmhamsoft.ham-radio.ch/

Start with this web page to help you learn more about Slow Scan TV:
http://www.marexmg.org/fileshtml/sstvlinkpage.html

For tips on how to use SSTV, Packet and Voice via the ISS see:
http://www.marexmg.org/fileshtml/howtouseiss.html

Excellent information with links to SSTV software downloads can be found on W2MU’s SSTV Page: http://www.qsl.net/wm2u/sstv.html

[ANS thanks Miles, WF1F for the above information]

/EX

SB SAT @ AMSAT $ANS-032.08
SuitSat Web Link Compendium

AMSAT News Service Bulletin 032.08
From AMSAT HQ SILVER SPRING, MD.
February 1, 2006
To All RADIO AMATEURS
BID: $ANS-032.08

Here is a summary of the key web pages that were contained within the SuitSat on-line messages of the past month.

SuitSat overview and project status:
www.amsat.org
www.rac.ca/ariss
http://www.suitsat.org/
www.issfanclub.com
http://www.amsat.org/amsat/archive/sarex/48hour/threads.html

NASA Education Website information for students:
http://www.nasa.gov/audience/forstudents/k-4/home/F_Hearing_Voices.html
http://www.nasa.gov/audience/forstudents/5-8/features/F_Hearing_Voices.html
http://www.nasa.gov/audience/forstudents/9-12/features/F_Hearing_Voices_From
_Space.html
http://www.nasa.gov/audience/forstudents/
postsecondary/features/F_Hearing_Voices_From_Space.html

NASA on-orbit photos of SuitSat preparation for deployment:
http://spaceflight.nasa.gov/gallery/images/station/crew-12/ndxpage16.html
http://spaceflight.nasa.gov/gallery/images/station/crew-12/ndxpage17.html

NASA Science press release:
http://science.nasa.gov/headlines/y2006/26jan_suitsat.htm?list791066

The SuitSat press release picked up by the on-line science press with plenty of positive coverage for amateur radio in space:
http://www.universetoday.com/am/publish/suitsat_satellite.html?2612006
http://www.spacedaily.com/reports/SuitSat_To_
Be_Thrown_Overboard_February_3.html
http://www.space.com/missionlaunches/060127_
exp13_eva2_prep.html
http://science.slashdot.org/

Link to NASA TV Webcasts:
http://www.nasa.gov/ntv

From the Energia Web Site:
http://www.energia.ru/english/energia/iss/researches/techn-35.html

AMSAT-UK Stories on SuitSat:
http://www.southgatearc.org/

New York Times article on SuitSat:
http://www.nytimes.com/2006/01/28/science/28suit.html?_r=1

[ANS thanks the ARISS Team for the above information]

/EX

In addition to regular membership, AMSAT offers membership in the President’s Club. Members of the President’s Club, as sustaining donors to AMSAT Project Funds, will be eligible to receive additional benefits.
Application forms are available from the AMSAT Office.

73,
Editor for the SuitSat Special Edition,
JoAnne Maenpaa, WB9JEJ
WB9JEJ at amsat dot org

 

 

By SM0TGU

Webmaster and member of the AMSAT-SM steering group.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *