Categories
Hamradio from ISS

Crossbandsrepeater aktiverad på ISS

Kenwood_TM-710G
Kenwood_TM-710G

Den 2:a september (2020) kl 02:02 UTC aktiverade ISS den nya crossbandsrepeatern med en nedlänk på 437.800 MHz.

Meddelandet från ARISS lyder:

ARISS-teamet är glada att meddela att installationen av det första steget i nästa generations radiosystem har slutförts och att amatörradiotrafik med det nu pågår. Detta första steg, kallat InterOperable Radio System (IORS), installerades i ISS Columbus-modul. IORS ersätter Ericssons radiosystem och packetmodul som ursprungligen certifierades för rymdflygning den 26 juli 2000.

Initial drift med det nya radiosystemet är i FM-crossband repeaterläge med en upplänksfrekvens på 145.990 MHz med CTCSS på 67 Hz och en nedlänksfrekvens på 437.800 MHz. Första sändning observerades den 2 september kl 01:02 UTC.

IORS anlände till ISS den 6 mars 2020 ombord på SpaceX CRS-20 resupply-uppdraget. Den består av en speciell modifierad JVC Kenwood D710GA, en ARISS-utvecklad multispänningsmatning och tillhörande kablar. Designen, utvecklingen, tillverkningen, testningen och lanseringen av den första IORS var en otrolig femårig teknisk prestation som uppnåtts av ARISS team av volontärer. Det kommer att möjliggöra nya spännande möjligheter för radioamatörer och studenter. Funktionerna inkluderar en radio med högre effekt, digital packetradio (APRS) och en Kenwood VC-H1 slow scan television (SSTV)-system.

En andra IORS genomgår flygcertifiering och kommer att lanseras senare för installation i den ryska servicemodulen. Detta andra system möjliggör dubbla, samtidiga operationer vilket ger fler möjligheter för radioamatörer. Det ger också redundans för att säkerställa kontinuerlig drift i händelse av ett eventuellt IORS-komponentfel.

Nästa generations utvecklingsarbete fortsätter. För IORS upphandlas delar och totalt tio system tillverkas. Detta inkluderar bla. en L-band-repeater och en Raspberry-Pi, kallad “ARISS-Pi”, som just startat med designfasen.

ARISS drivs nästan helt av volontärer och med hjälp av generösa bidrag från ARISS-sponsorer och individer. Donationer till ARISS-programmet för nästa generations hårdvaruutveckling, drift, utbildning och administration är välkomna – gå till https://www.ariss.org/donate.html för att bidra!

ARISS – 20 år av kontinuerlig amatörradio ombord på ISS!

By SM0TGU

Webmaster and member of the AMSAT-SM steering group.

Leave a Reply

Your email address will not be published.