Categories
Antennas

Cirkulär polarisation

När man har varit aktiv i några år så börjar man  fundera lite mer på grunderna i vår hobby. Jag har till viss del för det ändamålet monterat upp en slädmast där jag snabbt och enkelt kan sänka ned antennparken för att smidigt testa en annan antenn eller annan utrustning jag har uppe i mastlådan.

Cirkulär yagi

Just nu har jag bara en  yagi monterad för 2 meter samt håller på att förbättra 70cm. Det är experiment med olika polarisationer för satellit i kombination med bästa tropoantenn som är högprioriterat just nu. (antennparken kommer sakta men säkert växa till sig under året).

Eftersom jag även har blivit mer intresserad av att köra lite avlägsna tropokontakter på 70cm  så håller jag på med ett mastmonterat PA att montera jämte min preamplifier.  Jag kommer även bygga en kraftigare horsiontell yagi för vanlig tropotrafik.  Den antennen blir då ett bra komplement för satellit. Jag tycker mig märka att jag hör satelliterna bättre på en horisontell antenn precis strax före att satelliten försvinner vid horisonten.

(Vi jagar maximala avstånd som ni förstår)

För den större delen av satellitpassagen så är en cirkulär yagi överlägsen i signalstabilitet och det blir ett mycket bra slutresultat när man med hjälp av ett relä snabbt kan växla mellan dom båda antennerna.

Här har jag en skärmbild på hur stabil signalen är från FO-29 när jag lyssnar med 2X11EL Cirkulärt.  (FO-29 har en väldigt fin nedlänk)

FO-29

Lägg märke till vilken doppler vi har på satelliten.

Fortsättning följer….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *