Categories
Antennas

4m parabol SM7WSJ

Efter flera års arbete så har jag nu äntligen fått upp min 4.0 m parabol i luften. själva parabolen som i grunden är en prototyp från parabolic  har genomgått en noggrann helrenovering.

Fundament är stabilt förankrat i berget och själva masten är byggd från grunden i fyrkantsprofil och varmgalvaniserad för lång hållbarhet. Den roterbara mastbiten svänger på ett stort kullager från främre hjulvaggan på en skogsmaskin. Parabolen roterar fantastiskt mjukt och lätt i det kraftiga kullagret som är 500 mm i diameter.

Rotorer och datastyrning är redan konstruerat och väntar nu på inpassning under kommande halvår.

Parabol 4m

Först och främst har jag tänkt att använda antennen för 70cm satelliter samt även lite månstudsförsök på 70cm och 23cm.     Den kommer även att komma väl till pass för den kommande geostationära transpondern som vi ser fram emot kommande år.

Det finns även lite planer på att ta emot levande video från rymdstationen då antennen är placerad så att jag har fri horisont mot ISS under hela  passagen.

Parabol AZ

Jag har under dagen testat hur mycket motvikt jag behöver. Hängde upp 30 kg men jag ska dubbla den vikten. hela parabolen roterar fantastiskt mjukt och det behövs  väldigt lite kraft i både AZ/EL för att rotera antennen.

Tack för kommentarer!.  Och som ni ser på frigången från backen så går det att bygga ut till 6m om det skulle behövas.    (får först se om den överlever första höststormarna…)

2 replies on “4m parabol SM7WSJ”

Stort grattis. Ser fint ut. Hoppas nu att den inte är riktigt tillräckligt stor ;-). Antenner som är det brukar ju blåsa ner.

Fantastiskt imponerande! Där ligger man i lä med sina enkla rundstrålande vertikaler. Ska bli intressant att följa hur den fungerar sen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *