Categories
Beginners and operation

Lyssna på ballonger HAB

Uppdaterad i juli 2023 med nya webblänkar

HAB (High Altitude Balloon) är väderballonger som skickas upp av privatpersoner, ofta med anknytning till amatörradio. De har GPS-mottagare och telemetrisändare ombord vilket gör att de går att lyssna på och följa. De flyger omkring med vindens riktning i långsam hastighet och kan vara uppe i veckor.

För att börja lyssna krävs bara en enkel mottagare och en lika enkel antenn, tex. en GP. De sänder ofta på 2 meter eller 70 cm bandet. Sändningssättet kan tex. vara APRS FM eller USB med RTTY eller annan bärare för telemetri. Själv använder jag FUNCube Dongle Pro + som mottagare.

För att spåra ballongen är följande sida en bra s.k. tracker:
https://amateur.sondehub.org

På bilden nedan ser vi en ballong som flyger över Sverige. Just denna hette SP3OSJ och sände på 144.700 MHz USB med RTTY. Stationen ni ser (min signal SM0TGU) tar emot telemetrin och skickar ut till Trackern vilket ger data för att kunna plotta ballongen på kartan.

HAB_SP3OSJ_map

Då kommer vi in på nästa steg – om du inte bara vill lyssna på ballongen utan avkoda telemetri så ska ett program användas som heter DL-FLDIGI. Det finns en mycket bra guide för att komma igång med programmet på denna sida: http://ukhas.org.uk/

Jag kommer inte beskriva programmet mer, men så här ser det ut när telemetri avkodas:

HAB_SP3OSJ_fldigi_receive

Programmet har koppling till trackern på habhub och laddar automatiskt upp telemetridata. Då ser det ut så här:

HAB_SP3OSJ_tracker

Här syns att jag finns med under “Receivers” dvs. jag har tagit emot telemetri för ballongen SP3OSJ och skickat dessa till trackern.

AMSAT-SM hade ett eget ballongprojekt på gång under 2014. Ni kan läsa alla våra artiklar om HAB här.

Lycka till med lyssnandet!

By SM0TGU

Webmaster and member of the AMSAT-SM steering group.

2 replies on “Lyssna på ballonger HAB”

SP3OSJ är just nu på väg mot Stockholms-området efter en skarp 90-gradig kursändring imorse. Hörs redan bra över området. Ratta in 144.7 för rtty/cw eller 144.8 för APRS från den.

Att vi skulle få en sådan långflygning över alla SM distrikten var ju helt otroligt. Hörde den på väg norröver i helgen, och nu hör jag den igen på väg söder ut. Mest troligt drar den mot Danmark och England nu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *