Amatörradio-TV från ISS

Den 3:e augusti (2013) skickades ny DVB-S utrustning upp till ISS med möjlighet att sända ”amatörradio-TV” på 2.4 GHz. På vårt nyhetsbrev har det skrivits en del om detta, det var så intressant så jag lägger in mailen här (senaste längst ner). Längst ner finns även nyhetsnotisen från ANS.

Förslag till station för att ta emot ISS TV
Förslag till station för att ta emot ISS TV

(Håkan SM7WSJ)

Hej!
Jag har tittat lite närmare på dom svårigheter man kommer att möta om man ska ta emot TV sändningarna från ISS. Här talar vi om en utmaning som bör ligga väldigt högt i svårighetsgrad inom amatörradiohobbyn. Läs beskrivningen här (pdf)

73  Håkan SM7WSJ

PS:  Jag vet bara vilka problem jag och SM2CEW hade med doppler på 144 MHz när vi körde CW mot solpanelerna på ISS. http://www.sm2cew.com/iss.html

(Christer SM0NCL)
Hej

Antar att referensmarkstationerna kommer att stream ut video via nätet? Annars ser det ut att bli en diger inköpslista för att ta emot ett par minuters video åt gången…..
några snabba kommentarer…

AO-40 hade väl över 20KHz doppler på 2.4Ghz fyrarna, nu är dopplerkorrigering redan implementerat om man har rigstyrningsprogram och sat-track. Frekvensnoggranheten verkar inte är lika kritisk som för AO-40  – om man tittar på DVB-S spec. – men manuell dopplerkorrigering bör nog ske med frekvensoffsettabell snarare än att lyssna på DVB-S ”bärvågen”.

Az/El rotation, parabol och matare verkar helt ok med det som redan finns på ham-marknaden och körs idag på mikrovågsbanden även med högre frekvenser och större paraboler.

Convertern är ny, AO-40 convertern kan man nog glömma som den är, möjligen om man har kvar en Drake 2880 (eller liknande SAT konverter) går den nog att modifiera igen + en preamp.

10W EIRP (visserligen med bred bandbredd) från ISS är QRP ijfm. det som körs på mikrvågsbanden idag, AO-40 hade mer EIRP så där räckte det med vanliga <1m DVB-S paraboler. 1.2m är rätt stort för en solid, en ny nätparabol tillkommer på inköpslistan mao. ?

/Christer

(Håkan SM7WSJ)
Hej!

Jag har sparat lite länkar för att sätta mig in lite mer i SDR och dopplerkorrigering fram i höst/vinter.  Det är väldigt tidsslukande…. Så här  långt har jag lyssnat på vanlig kortvåg samt lite satelliter och olika fyrar på VHF samt graves radarn på 143.050 via meteorreflektion med min Funcube dongle. Här är en länk om bland annat doppler   http://www.satsignal.eu/software/DDETracker.html

Jag har även sparat ett tillvägagångsätt (som en liten minnesanteckning för att se om min SDR lyder kommando från spårningsprogrammet):

Download and install Orbitron, get hold of the TLE for SWISSCUBE (has a slow CW beacon of similar power for testing) load the TLE, setup Orbitron with the right downlink frequency, install and run MYDDE. Then jump across to HDSDR, select Orbitron as the DDE client, and away you go.

Angående ISS DATV:

Jag tror att man kan lösa det hela med en free to air TV satellitmottagare samt en downconverter  (Kuhne?) som tar ned signalen från S band till L band där TV mottagaren ligger i frekvens.

Angående doppler: kollade i mitt spårningsprogram med en passage) men doppler blir förstås olika beronde på passage. Om ISS sänder på 2450.00000  så är doppler  2450.048845  vid AOS. Vid passage när rymdstationen är så högt som möjligt över vår horisont ska doppler vara 0. När ISS försvinner i  horisonten vid den passage jag körde så är doppler  2449.948900. Enligt vad jag lärt mig så sent som i våras så  ska QPSK-modulering med 2Msymbols/s ge ett ”fyrkantigt” spektrum med en -6 dB bandbredd av runt 2 MHz  ( Så då kanske inte dopplern ska vara ett helt oöverstigtligt problem i alla fall?.)

Jag tror att man ska kunna fånga lite video live när ISS är så högt som möjligt och doppler lägre men det kommer att bli svårt att peka rätt med så pass stor parabol på högre frekvenser, vilket dom flesta satellitamatörer inte gör idag  (men däremot mikrovågsfolket som är tvungna att veta exakt var dom pekar)

Om jag förstått rätt så ska det finnas runt fem stationer i EU som ska streama ut video på nätet och varje station kommer inte att klara mer än en viss del av passagen.  Ska bli kul att se vilka stationer det blir. Det blir en rätt stor arbetsinsats för att plocka några minuter TV från rymdstationen men vi håller ju inte på med den här hobbyn för att det är lätt eller….  HI!.

73 Håkan SM7WSJ

(Christer SM0NCL)
OK!

Det mest verkar vara känt och redovisat men just dopplerkorrigeringen lär bli nåt som testas först när det blir verklighet, ingen(?) verkar ha simulerat detta annat än teoretiskt (60khz!!!). Fading lär bli mycket mindre av ijfm de smalbandiga signalerna vi är vana vid – eftersom det är en bred signal (1.35MHz BW?)
väldigt seriöst projekt, kul läsning om man är intresserad. http://www.amsat.it/presentazioni/Amsat%20Italia%20HamTV%20Dayton%20Hamvention%202012

/73 Christer

(Håkan SM7WSJ)
Hej!

Angående den downconverter som finns med i presentationen. http://www.spectra-bv.nl/downconverter.html  Jag kollade med tillverkaren och den hamnar runt 280 euro. Hade man kunnat ta emot dom satelliter som är på S band så hade investeringen varit lättare http://www.svengrahn.pp.se/trackind/UpOnSband/UpOnSband.htm
Det hade blivit en fin kombination med min funcube dongle som klarar någonstans upp till 1,9 GHz

Med vänlig hälsning Håkan SM7WSJ

Klicka på ”mera” för att läsa nyhetsnotisen från ANS.

HamTV Transmitter Launched to ISS

On Saturday, August 3 at 1948 UT the Japanese HTV-4 cargo vessel was
successfully launched to the International Space Station (ISS). On-
board was the HamTV transmitter and a number of CubeSats carrying
amateur radio payloads.

The Japanese space agency JAXA has announced details of four
CubeSats on the launch. They will be deployed from the ISS by the JEM
Small Satellite Orbital Deployer (J-SSOD) between October 2013 and
March 2014.

The four CubeSats are:
• PicoDragon a 1U CubeSat developed by Vietnam National Satellite
Center(VNSC), University of Tokyo, IHI aerospace. CW beacon on
437.250 MHz and 1k2 AFSK AX.25 telemetry on 437.365 MHz
• ArduSat-1 and ArduSat-X 1U CubeSats developed by Nanorack,
NanoSatisfi. ArduSat-1 437.325 MHz 9k6 MSK CCSDS downlink. ArduSat-X
437.345MHz 9k6 MSK CCSDS downlink.
• TechEdSat-3 a 3U CubeSat developed by NASA Ames Research Center

The company NanoRack has announced it is sending 36 Units of
CubeSats to the ISS (believed to be 26 separate CubeSats, some 2U or
3U in size). At the time of writing it is believed they will be going
on a later cargo vessel.

The main mission of HamTV is to perform contacts between the
astronauts on the ISS and school students, not only by voice, but
also by unidirectional video from the ISS to the ground within the
ARISS program.

The ESA Columbus module on the ISS will host the 2.4 GHz video
transmitting station in addition to the existing 144 MHz FM amateur
radio station. This new equipment can broadcast images from the ISS
during the school contacts or other pre-recorded video images up to
24 hours a day to allow ground stations tuning.

It is planned to transmit DVB-S signals on 2.4 GHz at either 1.3Msps
or 2.3Msps with 10 watts of RF.

The IARU Amateur Satellite Frequency Coordination Panel have
announced frequencies of 2422.0 MHz and 2437.0 MHz.

HamVideo is the name of the onboard DATV S-band transmitter. HamTV
is the name of the complete system, comprising DATV downlink and VHF
voice uplink. Kaiser Italia SRL was the prime-contractor for the
design and development of the flight and ground segment
http://www.kayser.it/index.php/exploration-2/ham-tv

Read the HamTV overview paper here.

HamTV Link Budget
http://www.amsat.it/Amsat-Italia_HamTV.pdf

HamTV on Facebook
https://www.facebook.com/Hamtvproject

ARISS DATV Antennas Installed on Columbus
http://www.ariss-eu.org/columbus.htm

Spaceflight story – Japan’s HTV-4 launches supplies and science to
the ISS http://tinyurl.com/ANS-216-C