Categories
Members news

Intresseförfrågan gemensamt inköp av 2m/70cm antenn

Uppdaterat 130726 med prisuppgifter.

En av önskemålen från AMSAT-SMs framtidsenkät var att starta ett byggprojekt av något slag, gärna en antenn. En variant på eget byggprojekt är att gå ihop och köpa en färdig antenn lämplig för att lyssna/köra satellit med. Syftet är att vi gemensamt kan sporras att komma igång och att det kan bli lite aktivitet runt arbetet med att sätta upp och komma igång med antennen.

Jag vill nu göra en intresseförfrågan för ett gemensamt inköp av en duobands antenn för 2m/70cm (145/435MHz). Jag har kollat en del på eBay och där finns en del billiga mobilantenner, dock är inte steget i pris så stort till mer specialgjorda antenner av modell J-pole och Slim-Jim. Det är oftast radioamatörer som ligger bakom dessa byggen och det finns en tanke bakom vilket jag tycker är intressant!

Jag har hittat två antenner som jag tycker kan vara lämpliga varav alt. 1 är det som jag rekommenderar att börja med pga. fler användningsområden (både som basantenn och portabel):

Alt 1; N9TAX Dual band Slim-Jim portable antenna

N9TAX_Slim-Jim

Detta är en portabel antenn av modell Slim-Jim men kan även sättas upp som basantenn tex. i ett VP-rör. Den har SO-239 eller N-kontakt som anslutning. Jag tycker detta är en lämplig antenn eftersom den både kan användas som portabel eller som basantenn (själv tänker jag köra den som basantenn). Priset är 23 US$ (ca. 153 kr) + frakt (mer om fraktkostnad senare). Vid ev. beställning kommer jag beställa att få den optimerad för 435 MHz på 70cm-bandet.
Den har fått bra kritik på eHam.net (se mer: http://www.eham.net/reviews/detail/9892)
Läs allt om antennen här: http://www.n9tax.com/Slim%20Jim%20Info.html

Alt 2; Arrow J-Pole OSJ 146/440

Arrow-J-Pole

Detta är enbart en basantenn men mycket stabil. Dyrare än N9TAX, 39 US$ (ca. 260 kr) och lär få en högre fraktkostnad pga. att den är större. Också denna har fått mycket bra recensioner på eHam.net (se mer: http://www.eham.net/reviews/detail/1613)
Läs allt om antennen här: http://www.arrowantennas.com/osj/j-pole.html

Vad gäller totalkostnad (pris+frakt+tull+moms) blir det ca. följande:

N9TAX Dual band Slim-Jim: ca. 315 kr
Arrow J-Pole OSJ 146/440: ca. 450 kr (vi måste dock beställa minst fem st totalt för att få bra fraktkostnad)

Hanteringen blir enligt följande:

  1. Anmäl ditt intresse för köp till info@amsat.se   Ange vilken antenn du kan tänkas köpa (alt 1 eller alt 2, eller någon av dom.).
  2. Jag gör sedan en sammanställning vilken antenn som blev populärast och meddelar pris att betala inkl. frakt.
  3. Du gör en förskottsbetalning och jag skickar beställningen.
  4. Antennen levereras till mig i Sollentuna. Du hämtar den här ev. skickar jag den till dig.
  5. Antennerna kommer upp och vi sätter igång och lyssna/köra + diskuterar resultatet!

Jag hade tänkt göra beställning i augusti för att kunna få hem den innan hösten börjar så anmäl ditt intresse snarast, senast sista juli!  Uppdateringar om pris etc. skickas ut via mail och läggs ut på hemsidan.

73

Lars SM0TGU

By SM0TGU

Webmaster and member of the AMSAT-SM steering group.

Leave a Reply

Your email address will not be published.