Info om noise-faktor

Jag har roat mig med att rkna lite p vad olika vrden p noisefaktorn innebr.

Skillnaden mellan NF=0,7 dB och NF=2,1 dB betyder ca 3,4 dB i bruseffekt. Jag har d rknat vid 2,4GHz och med en frstrkning i konvertern p 20 dB. En kning av parabolen frn 60 cm till 120 cm ger in kning av signalen med en faktor 4 d.v.s. 6 dB s det br fungera utmrkt.

Fr att kompensera 3,4 dB brus rcker det att g frn 60 cm till 90 cm. Vad man br kolla r att konvertern innehller en preamp s att man fr en rimlig frstrkning redan uppe vid antennen. Det gr att brusbidraget frn efterfljande koax och mottagare reduceras avsevrt. 20 dB = 100 ggr r fullt tillrckligt.

Den som vill stta sig in i hur man rknar kan titta i INFO-bladet 1999/2 dr jag skrivit en artikel om detta.

73 de SM0DY
Olle

Klla: AMSAT-SM mailinglista