Categories
Ham Satellite news

P4A

Det börjar  bli dags att förbereda mottagning av P4A  vilket blir vår första transponder i geostationär omloppsbana.
Satelliten kommer att befinna sig runt 26 grader öst.  ( Värnamo, Sweden: 165.85° & 24.08°).
Lämpligt är att använda någon gammal TV parabol men införskaffa sig en modern LNB vilka har blivit mycket stabila i och med dom digitala sändningarnas krav på stabilitet
Man matar in 12v via ett biastee  i sin LNB och får då vertikal polarisation som satelliten kommer att sända med på smalbandssegmentet.  Sedan är det lämpligt med en SDR sticka samt ett program för att kunna lyssna runt 618 MHz. (SDR sharp?)
Har man turen att bo i närheten av en 10GHz amatörradio beacon så kan man använda den för att testa sin mottagning. Tänk då på att den sänder med horisontell polarisation och vid 12v matning av LNB så ligger polarisationen i linje med F kontakterna där man ansluter koax.
Man kan med andra ord lägga parabolen på sidan samt ställa ner elevationspunkten på parabolen så nära noll som möjligt.   För att få en aning om var man riktar då det hela ser lite märkligt ut använder man solen som bruskälla för att få en känsla på rätt riktning för att därefter rikta in radiofyren.
Man får en väldigt tydlig solbrushöjning när man låter parabolen titta in i solen, och man slås direkt av tanken på hur smal loben är även på en sådan här liten vanlig TV parabol.
Är man med så här långt så kan man vara med vid dom första testsändningarna i vinter.  Vad det gäller att sända mot satelliten så får det bli en senare fråga då vi endast har tillstånd för 100mW inmatat i antennsystemet på 2,4GHz.
Vi samarbetar med SSA VUSHF sektion i den här frågan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *