Categories
Ham Satellite news

Mastarbete

En stabil mast är en viktig del för att lyfta upp antennparken.  Jag tänkte ge en del tips om hur man kan gå tillväga när man inser att man valt ett för klent mastsystem och vill uppgradera till kraftfullare antennbärare.  En rätt stor kostnad ligger i ett stabilt fundament och det vill man ju inte göra om från början. Alltså får man bygga om befintligt fundament.

Jag gick tillväga så att jag byggde en väldigt stabil adapter i galvat stål som jag fäste in i dom befintliga nedgjutningsbultarna.  Sedan var det dags att montera dit dom nya gängstängerna med bra stöd och infästning i det gamla fundamentet.

För att få den nya gjutningen att fästa samman med den gamla så måste man tvätta riktigt överdrivet noga samt även blöta upp ytan under en tid.

Man kan  även lägga lite tid på formarbetet för att få lite roligare utseende.

Nästa steg är att montera ett elektronikskåp på sidan av den galvade masthållaren (fällbar kraftig aluminiummast)  för att om några veckor veva upp masten.

Antenner som är planerat så här långt är riktigt kraftig antennvinst på 144 MHz samt satellitantenner på 2M och 70cm.  Jag kommer senare även montera dit parabol för 23cm TX/RX samt 13cm RX (ISS HAM TV).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *