Liten satellitskola

Uppdaterad 2019-10-05

Amatörradio och satelliter

Den 12 december 1961 sändes den första amatörsatelliten upp. Den hade en sändare om 140 mW och höll sig uppe i 22 dagar. Att sända upp dedikerade amatörsatelliter är dyrt och kräver ofta ett internationellt samarbete. Intresserade amatörer har därför gått samman i nationella AMSAT-föreningar, vilka sinsemellan samarbetar.

Idag är ofta universitet med och utvecklar satelliter och amatörradio får ibland komma med som delprojekt. Mer sällan händer det att en satellit enbart är till för oss radioamatörer. Dock finns några pågående stora projekt som enbart går ut på att vi radioamatörer skall få använda satelliten.

sunsat
Sunsat som byggdes av studenter från Stellenbosch University, Sydafrika.

Analogt eller digitalt?

Via amatörradiosatelliterna kör vi digitalt eller analogt. Den digitala trafiken består av att sända och ta emot datafiler eller data om satelliten (telemetri). Den analoga av vanliga foni- eller CW-QSOn.

Det blir allt vanligare på nya satelliter att kraftfulla DSP-datorer klarar av både analoga och digitala signaler.

Det är även populärt med så enkla satelliter som möjligt. Tex. blev en Sputnik-1 kopia som släpptes ut från den gamla rymdstationen MIR så populär att liknande projekt blir allt vanligare. Sputnik-1 kopian var batteridriven och sände CW ett par veckor på 145 MHz.

pcsat
PcSat, digital satellit

Uppskjutningen

Det är mycket dyrt att skjuta upp satelliter. Oftast gäller det att hitta nya och billiga alternativ. Amatörradiosatelliterna får åka snålskjuts och vi kan vara glada för att det finns andra som är med och betalar! Den populära satelliten Oscar 40 (som idag tyvärr inte fungerar) var så stor att den sändes upp med en kraftigare raket, nämligen Ariane 5.
Med Oscar-100 har vi även fått den första geostationära satelliten med amatörradio-transponder.

satskola_astridmount
Montering av satellit

Hur fungerar det?

satskola_funkar-bild

Styrning
Att styra en satellit gör man med hjälp av tex. magnetsystem eller små munstycken. Eller så går de inte att styra alls efter utsläppen från lyftraketen.

Solceller
Solcellerna ska ge satellitens alla system tillräckligt med energi. Det är mycket viktigt att de fungerar bra tillsammans med laddnings-elektroniken.

Omborddator
Omborddatorn (OBC) styr alla system ombord. Kommandocentralen på jorden kan ändra funktionen på satelliten genom att ladda upp ny programvara.

Antenner
Antennen ska vara stryktålig och inte ta för stor plats, samtidigt som den ska vara så effektiv som möjligt.

Spåra satelliter

OK! Nu vet du hur en satellit fungerar, men hur vet vi när de kommer över oss och när vi kan lyssna på dem?

Jo, med hjälp av spårningsprogram (eng: Tracking) kan man med mycket stor noggrannhet ta reda på en satellits position. Program finns för de flesta datorer och många är gratis. Till PC-datorer är utbudet stort. På vår spårningssida hittar du länkar till ett flertal bra program.

WXtrack
WxTrack – ett bra och gratis spårningsprogram

Vilken utrustning behövs?

För att köra de enklaste satelliterna går det bra att använda din befintliga utrustning. Du kör då FM eller SSB/CW på 145 MHz och 435 MHz. Dina vanliga antenner duger bra för att göra ett första försök. Men vill du ha bättre resultat så krävs givetvis bättre antenner som går att rikta även uppåt och riggar eller converters för högre frekvenser. För digital trafik används idag nästan uteslutande mjukvarumodem och SDR-programvara.

airspy
AIRSPY – modern SDR-mottagare

satskola_mku24oscar_liten
Äldre konverter från 2.4 GHz till 144 MHz.

En hobby för dig?

Vi hoppas att denna information har fått dig mer intresserad av vår hobby. Gå vidare med vår guide för nybörjare!

Välkommen som medlem i AMSAT-SM!