Guide: Lyssna med RTL-SDR för under 100 kr

Uppdaterat 2016-09-18

De senaste åren har scanner-mottagning med billiga DVB-T USB-enheter blivit mycket populärt. För oss som vill lyssna på amatörradiosatelliter erbjuder det ett mycket billigt alternativ till traditionella radiostationer.

Denna guide ger en snabb överblick hur man kommer igång med SDR-mottagning.

DVB-T mottagare:

Den mest populära DVB-T mottagaren är med chipset RTL2832U / R820T2.  De finns att få runt 10 till 15 US$ på eBay och ska ha något bättre prestanda än föregångaren RTL2832U / E4000, frekvensomfång ca 24 MHz till 1850 MHz. Se till att få en enhet med ESD-diod på antenningången för att skydda den mot statisk elektricitet. Kvalitétsenheter finns tex. från NooElec men till något högre pris än 100 kr.

RTL-SDR från NooElec

RTL-SDR från NooElec

DVB-T mottagare från sdr-rtl.com

Bloggen www.rtl-sdr.com gör en egen DVB-T mottagare med bättre prestanda än de billigaste enheterna från eBay. Den är dock fortfarande mycket prisvärd, ca. 20 US$. Läs mer om den här.

rtl-sdr sdr_v3

rtl-sdr sdr_v3

FunCube Dongle:

Och självklart går det även att använda den populära FunCube Dongle: Den är ca. 10 gånger dyrare än en RTL-SDR men har bättre hårdvara och presterar bättre när man lyssnar på svaga signaler. Jag har själv använt denna och var då mycket nöjd. Tyvärr har enheten gått sönder och det går inte att få kontakt med tillverkaren. Det är därför ett tveksamt köp idag då det är oklart hur garantifrågor hanteras.

Övrig SDR hårdvara:

Övrig hårdvara finns det mycket att välja bland, men då till ett betydligt högre pris än RTL-SDR. Du får dock en mycket bättre mottagare. Två populära modeller är SDRPlay och Airspy.

Airspy

Airspy

SDRPlay

SDRPlay

Börja lyssna med programmet SDR-Radio V2:

Den senaste versionen av SDR-Radio (version 2) innehåller i sin senaste version satellitspårning vilket gör det intressant för oss i AMSAT. Detta är det program jag själv använder.

SDR-Radio v2

Börja lyssna med programmet SDR# (SDR Sharp):

HO-68 CW-beacon mottagen med Funcube Dongle

HO-68 CW-beacon mottagen med Funcube Dongle och SDR#

SDR# (samma hemsida som Airspy) är en av de populäraste programmen och används ofta i olika artiklar om SDR. Det är enkelt och snabbt och har en del intressanta plugins, tex. mot spårningsprogrammet WxTrack för dopplerkorrigering.  

 

Börja lyssna med programmet HDSRD:

Ett annat program är HDSDR. Här är en bild från mitt test med HDSDR. Mitt första försök var att lyssna på SR P3 (FM) vilken syns på bilden här:

Guide för att använda RTL-SDR med programmen

För att använda en RTL-SDR med ovanstående program finns en mycket bra guide på denna sida. Jag översätter den inte till svenska då den är mycket bra beskriven och bör vara lätt att följa.

Övrigt att tänka på, tips, länkar etc:

  • En av de bästa sidorna med tips och guider runt mottagning med RTL-stickan är http://www.rtl-sdr.com/
  • Att tänka på är att det är varierande kvalité på RTL-stickorna. Det kan vara värt att öppna den med en liten skruvmejsel och kontrollera anslutningen till antennkontakten.
  • Det kan vara värt att montera en LNA (antennförstärkare) av god kvalité nära antennen för att inte behöva öka den interna förstärkningen så mycket. En billig och bra LNA är LNA4ALL.
  • Vissa billiga stickor har ingen ESD-diod på antenningången vilket jag själv fick erfara då en av mina RTL-stickor gick sönder när jag kopplade in den till en extern antenn. Mer att läsa om detta finns bla. här: http://radioscanning.wordpress.com/2012/09/15/rtl-sdr/
  • Det finns mycket information om RTL-SDR på nätet. Googla och läs!

73, Lars SM0TGU